Varför man får ont i knäna

Knäet är en av kroppens största och mest komplicerade leder och är därför skadebenäget, framför allt hos löpare, vilket kan innebära att man får ont. Här tittar vi närmare på orsakerna till värk i knäna och vad man kan göra för att lindra den.

Behandla din smärta

Symptom på värk i knäna

Knäproblem kan ta sig många olika uttryck och varierar beroende på orsak och allvarsgrad. Det är dock vanligt att ha ont i knäna.

Plötslig smärta i ett knä kan uppstå om du överanstränger eller skadar knäet.

01

En upplevelse av att knäet känns instabilt och svagt, eller att det håller på att ge efter är vanligt.

02

Andra symptom kan vara stelhet, knäppande ljud, att leden låser sig med svårigheter att räta ut knäet som följd, beroende på orsak.

03

Hur påverkas du av att ha ont i knäna?

Värk i knäna blir allt vanligare i takt med att man blir äldre på grund av slitage, men också om du är överviktig (eftersom lederna påfrestas mer) eller idrottar. Eftersom knäna är centrala för vår rörelseförmåga kan knäsmärtor göra det svårt eller omöjligt för dig att träna eller utföra enklare handlingar som att promenera och gå i trappor.

Behandla din smärta

VISSTE DU DETTA?

Knäleden består av tre ben, senor som fäster benen vid musklerna samt ligament som stabiliserar och sammanbinder benen. Menisken utgörs av två C-formade broskbitar och fungerar som stötdämpare i leden, och vätskefyllda slemsäckar (bursa) ser till att knäet rör sig smidigt.*

72 % av alla svenskar som har ont upplever knävärk.**

*Knee (Human Anatomy): Images, Function, Ligaments, Muscles. 2016. Knee (Human Anatomy): Images, Function, Ligaments, Muscles. [ONLINE] Tillgänglig på: http://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/picture-of-the-knee. [Åtkomst testad 18 april 2016].
** GSK Global Pain Index Research 2017, Sverige

Varför får vi ont i knäna?

Det finns många möjliga skäl till att vi får ont i knäna, till exempel skador som sträckningar, vrickningar, skadade ligament och broskskador men också tillstånd som artros, tendonit (inflammerade senor) och bursit (vätskeöverskott i bursa, dvs. slemsäckarna runt knälederna).

Många idrottsskador kan du bota själv.

Idrottsskador

Knäskador är vanliga hos bland annat idrottare som ofta drabbas av skador i knäligamenten, något som orsakar plötslig och skärande smärta i knäet. ”Löparknä” är ett tillstånd som kan drabba alla som gör många knäböjningar, till exempel den som springer, promenerar, hoppar eller cyklar. Tillståndet innebär att det gör ont runt knäskålen, och kan bero på överansträngning, skada, avvikelser hos skelettet i benen eller fötterna och muskelsvaghet.

Knäsmärta kan försvinna med rätt egenvård.

Andra orsaker

Knäskador kan utvecklas långsamt, till exempel på grund av artros. Om du har problem med höfter eller fötter som får dig att gå klumpigt kan det leda till att knäna vrids fel och så småningom skadas. Om du drabbas av en knäskada, även en lindrig sådan, blir det mer sannolikt att du kommer att drabbas av liknande skador i framtiden.

Olika typer av smärta kan uppkomma efter träning.

Avgöra orsaken till smärtan

Om ligament eller menisk (brosk som har en stötdämpande och stabiliserande effekt på leden) skadas kan det göra att man får ont på sidan av knäna. Om det gör ont på framsidan av knäet kan det bero på bursit eller broskproblem. Artros kan göra att man har ont runt knävecket.

Specialistvård

Beroende på varför du har ont i knäet finns olika metoder för att diagnostisera och behandla problemet. Du kan prova med egenvård och följa PRICE-principen: skydda (Protect), vila (Rest), kyl (Ice), komprimera (Compress) och höj upp (Elevate) knäleden för att lindra smärtan. Du kan också använda receptfria läkemedel eller någon typ av smärtlindrande kräm/gel för att lindra plötslig (kortvarig, ej allvarlig) smärta och reducera inflammationen. Din apotekare kan hjälpa dig med detta. Om smärtan varar länge eller är mycket allvarlig bör du kontakta vården. Där kan du få knäet undersökt ordentligt – de testar ledens rörlighet, undersöker den avseende svullnad, ömhet, synliga skador och förhöjd temperatur – och föreskrivas sjukgymnastik och knäbandage för att mildra smärtan. En läkare kan också beställa vidare undersökningar som exempelvis röntgen, MRT, ultraljud eller datortomografi. Läkaren kan också föreslå övningar som stärker knäet samt exempelvis NSAID-läkemedel (antiinflammatoriska) som dels kan fungera smärtlindrande, dels behandla bakomliggande tillstånd.

Vad är löparknä?

Idrottare och löpare drabbas oftare av knäskador än andra.

Symptom på löparknä är bland annat: 

  • Smärta bakom eller runt knäskålen
  • Smärta vid knäböjning
  • Smärta som förvärras när man går nedför en backe eller trappa
  • Svullnad
  • Knäppande eller knastrande känsla i knäet

Behandlas genom att låta knäet vila och ta antiinflammatoriska läkemedel

Övningar som kan lindra värk i knäna

Knäsmärtor är mycket vanligt och påverkar 72 % av alla svenskar som har ont. Här visar vi tre enkla övningar du kan göra för att stretcha och stärka de muskler som bär upp dina knän. Du kan förebygga eller lindra knävärk genom att regelbundet göra dessa övningar.

Se vårt sortiment

Upptäck hur våra produkter kan hjälpa dig

Ta reda på vilken Voltaren-produkt som kan lindra just din smärta.

Läs mer

Snabb smärtstillande effekt med Emulgel.

Läs mer

Hålla kroppen i form

Lär mer om fördelarna med motion och hur den kan hjälpa dig att hålla dig i form och lindra värken…

Läs mer

Olika typer av smärta

Läs mer om vilka olika typer av smärta du kan drabbas av och de bakomliggande orsakerna…

Läs mer

Förstå din kropp i takt med att du åldras

Lär dig mer om hur din kropp fungerar, hur den förändras allt eftersom du blir äldre och om hur du kan klara av åldersrelaterad kroppssmärta…

Läs mer
Smärta i kroppen är vanligt förekommande. Smärta i kroppen är vanligt förekommande.