En man och kvinna tittar på en bok. Kvinnan håller i en vit kopp kaffe eller te.

Olika typer av smärta och hur man sätter ord på dem

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

Det finnas så många olika typer av smärta, och alla upplever det olika, så det kan vara svårt att hitta de rätta orden när du pratar med din läkare om just din smärta. Att ha lite kunskap om smärta och hur man pratar om den kan hjälpa dig att uttrycka hur du känner dig och hur svår din smärta är, när du har det där viktiga läkarmötet. Ju tydligare du är, desto bättre kommer läkaren kunna hjälpa dig att ta fram en behandlingsplan.

”Kan du beskriva din smärta?” Det är en fråga som många av oss kanske inte har ett tydligt sätt att svara på när vi går till läkaren. Det finns så många olika typer av smärta och olika sätt att beskriva dem på, så det känns nästan omöjligt att ge rätt svar. Inte heller blir det lättare av det faktum att vi alla upplever smärta på olika sätt, och i olika grad, så det är inte konstigt att det känns svårt att försöka förklara det.

Men att förstå vad de olika smärtorna är och hur man beskriver dem, kan verkligen hjälpa dig att hitta orsaken till problemet och skapa en positiv förändring. Att ha smärta som inte hanteras eller behandlas på rätt sätt kan påverka ditt allmänna välbefinnande och dina känslor, så att prata om smärta och hur den påverkar dig är så otroligt viktigt.

Read More

Vad är smärta?

Men vad är smärta egentligen? Man kan verkligen säga att smärta inte är något trevligt! Den officiella definition som International Association for the Study of Pain (IASP) ger är ”en obehaglig sensorisk och känslomässig upplevelse i samband med faktiska eller potentiella vävnadsskador, eller beskrivs i termer av sådana skador”.1

Så även om det kanske inte är trevligt, är det ett nödvändigt sätt för kroppen att berätta att något händer som den inte gillar. Kan du föreställa dig att du lagar din favoritpasta och råkar lägga handen i det kokande vattnet och inte kände någon omedelbar smärta som fick dig att rycka bort handen, vad skulle hända då? Smärta är kroppens sätt att upptäcka att vävnadsskada har inträffat, den skapar då en reaktion för att förhindra att ytterligare skador uppstår. Även om vi kanske inte tycker om smärta, är det svårt att förneka att vi verkligen måste kunna känna det…

En kvinna sitter ned i soffan med nacksmärtor

Hur känner vi smärta?

Smärta orsakas av att nerverna skickar ett budskap till hjärnan via ryggmärgen. Din hjärna tolkar smärtan och talar om för din kropp hur den ska reagera för att komma bort från eller stoppa smärtan.1

Varför känner man av mer smärta när man blir äldre?

Tyvärr slipper vi inte undan effekterna av åldrande – oavsett hur mycket vi alla önskar att det var annorlunda! Bendensiteten minskar, metabolismen saktar ned och du börjar förlora muskelmassa. Muskelmassan kan minska så mycket som 3 till 5 procent per årtionde, med början vid trettio. Män kan förlora upp till 30 procent av sin totala muskelmassa under en livstid.

Men även om alla möjliga typer av fysiska förändringar sker med åldern, vill ingen sluta göra allt de älskar att göra, oavsett om det är så enkelt som att gå en promenad med en vän eller dansa på en födelsedagsfest med familjen. Så det är en bra taktik att identifiera den typ av smärta som du kan lida av, så att du kan vidta positiva åtgärder för att rätta till det –  eller åtminstone minska –  dess påverkan.

 

Read More

93 % av alla människor globalt hävdar att de har drabbats av någon typ av kroppssmärta i sitt liv – så är varje upplevelse av smärta individuell. 2

Olika typer av smärta – vika finns det?

Även om smärta är något som nästan är universellt – 95 % av alla människor globalt hävdar att de har drabbats av någon typ av kroppssmärta i sitt liv – så är varje upplevelse av smärta individuell. Att förstå sig på olika typer av smärta kan göra det lättare att beskriva vad du känner när du pratar med sjukvårdspersonal. Det är fullt möjligt att drabbas av mer än en typ av smärta åt gången, vilket kan göra saker lite förvirrande, men att skaffa sig kunskap om smärtan är ett steg i rätt riktning.

Några av de viktigaste kategorier av smärta är:

Akut smärta kontra kronisk smärta

I allmänhet plötslig och kortvarig smärta jämfört med ihållande och pågående smärta

Neuropatisk smärta kontra nociceptiv smärta

Smärta som orsakas av ett problem i nervsystemet jämfört med smärta på andra ställen i kroppen

Inflammatorisk smärta

Kroppens skyddsåtgärd när ett visst område är skadat på något sätt

Nedan följer en översikt över var och en av dessa typer av smärta och hur de kan kännas.

Akut smärta

Akut smärta uppstår normalt sett plötsligt och kan bero på sjukdom, skada eller kirurgi. Den kan kännas skarp och intensiv, men tack och lov försvinner den när orsaken till smärtan har åtgärdats eller vävnaden har läkt. Det är viktigt att se till att den behandlas på rätt sätt, annars kan akut smärta bli kronisk smärta.

Exempel på orsaker i hela spektrumet av akut smärta är:

 • Stukningar
 • Blåmärken
 • Överansträngning vid träning
 • Brännskador
 • Brutna ben
 • Kirurgi

Kronisk smärta

Det kan vara mycket utmattande att lida av kronisk smärta , eftersom den är ihållande och kan pågår i mer än 3 månader. Med kronisk smärta kan smärtnivån variera från dag till dag, och sträcka sig från lindrig till allvarlig. Ibland är grundorsaken till smärtan okänd, men andra gånger beror det på en tidigare skada. Det är frustrerande att även om du kan ha läkt efter den ursprungliga skadan, kan smärtan finnas kvar.

Exempel på orsaker är:

 • frekvent huvudvärk
 • ryggsmärtor
En äldre kvinna med höftvärk

Inflammatorisk smärta

Inflammatorisk smärta är ofta begränsad till ett område och beskrivs ofta som en molande värk, ibland i kombination med rodnad, svullnad och att området blir varmt. Inflammatorisk smärta orsakas av kroppens skyddande reaktion när kroppen skadas på något sätt och uppstår ofta i axlar, höfter eller händer, samt i den nedre delen av ryggen.

En man i shorts med knäsmärtor

Neuropatisk smärta

Neuropatisk smärta är en smärta som uppstår på grund av att något har gått fel i nervsystemet. Det kan vara så att nervsystemet har skadats eller inte fungerar som de ska, tänk på det som att dina nerver feltänder. Smärtan kan upplevas på olika sätt, det kan vara en brännande, stickande, sprängande eller stingande smärta.

En man har smärta i nedre delen av ryggen

Nociceptiv smärta

Nociceptiv smärta är smärta som orsakas av skador på kroppen och fungerar som en skyddande funktion. Vanliga exempel är somatisk smärta, t.ex. ledvärk, smärta i nedre delen av ryggen eller idrottsskador och smärta efter operation.

Hur pratar man om smärta?

Då går vi tillbaka till den ursprungliga frågan från läkaren: ”Kan du beskriva din smärta?” Det kan hjälpa att föra en ”smärtdagbok”, och det kan hända att din läkare ber dig att göra det också!
En smärtdagbok är en daglig anteckning om:

 • Vilken smärta du har upplevt den dagen
 • Hur länge smärtan varade
 • Om smärtan (eller olika typer av smärta) kom och gick under dagen och natten eller om den var konstant
 • Om du känner att något särskilt orsakade smärtan (från aktiviteter och fysisk ansträngning till hur du sov eller vad du åt eller om du var stressad)
 • Hur den får dig att känna dig
 • Det är viktigt att också gradera smärtans intensitet på en skala från 1 till 10, där 1 är mild enda upp till 10 som är outhärdlig. Alla kommer att ha olika skalor, vilket är anledningen till att det är mycket viktigt att mäta din smärta, jämfört med din egen tidigare erfarenhet.

Det finns appar för smärt- och symptomspårning som kan hjälpa dig att föra ett kontinuerligt register över detta.

Det är bra att tänka på de ord du kan använda för att beskriva din smärta innan ditt möte. Beskrivande ord att överväga kan vara:

 • huggande
 • pirrande
 • brännande / frysande
 • domningar
 • kramper
 • värkande
 • stickande
 • sprängande

När du pratar med din läkare ska du ta dig tid att förklara din smärta och prata med hjälp av din dagbok! De kanske verkar upptagna, men de finns där för dig och vill hjälpa dig att hitta den bästa lösningen så snabbt som möjligt. Så det är extra viktigt att du tar dig tid att verkligen förklara hur just din smärta är. När läkaren sedan har fått all information, kommer ni att kunna komma fram till en behandlingsplan tillsammans. Behandlingsplanen är anpassad för just dig och din typ av smärta. Oavsett om det handlar om smärtlindrande läkemedel eller att vidta åtgärder för att lindra den genom metoder som motion eller sjukgymnastik.

Kom ihåg att försöka läsa på om smärta och hitta ett bra sätt att beskriva din smärta på, då det hjälper dig att ta kontroll över den igen. När du har kontroll och en hanteringsplan, kan du börja tänka bortom smärtan och till den glädje som återställd rörelseförmåga kan ge dig.

Share this article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: