Två kvinnor njuter av en träningsklass fri från ledvärk

Kronisk smärta - Symptom, orsaker och behandling

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

Om du har upplevt smärta under flera månader i sträck kan det vara kronisk smärta du upplever. Vad är kronisk smärta? Kronisk smärta är smärta som varar längre än den förväntade läkningstiden för en skada, vilket vanligtvis är tre månader eller längre.

Att ha kronisk smärta är inte kul, det kan vara en enorm distraktion. Den kan göra att du undviker att hitta på saker som du gillar och att träffa folk som du tycker om. I själva verket har kronisk smärta en stark koppling till sömnbrist, depression, trötthet och produktivitetsförlust.1 Hela 78 % av de människor som upplever smärta rapporterar en försämring av livskvaliteten.2

Att lära sig mer om kronisk smärta kan vara ett sätt att hantera den på och bidra till att du kan återfå lite glädje i dina dagliga rörelser.

Kronisk värk kan påverka alla, oavsett ålder och demografi. På gott och ont påverkar smärta oss alla någon gång under livets gång. Kronisk smärta drabbar faktiskt en av fem personer, eller omkring 1,5 miljarder människor av världens befolkning år 2020.3 Genom att förstå vad smärta är och varifrån den kommer, kan du ligga steget före.

Read More

Symptom på kronisk smärta

Symptom på kronisk smärta varierar beroende på vad den bakomliggande orsaken är.

Direkta symptom i samband med kronisk smärta inkluderar:4

 1. Stelhet
 2. Svullnad
 3. Inflammation
 4. Ömhet
 5. Pulserande känsla
 6. Molande värk och smärta
 7. En stickande eller brännande känsla...

Kronisk smärta påverkar många gånger ens livskvalitet. Att uppleva smärta kan göra det svårt att somna och göra sömnen orolig med flera uppvaknanden under natten. Att ha sömnbrist kan göra det svårare för din kropp att reglera sitt svar på smärtan. Med andra ord kan sömnlöshet få din smärta att kännas värre och göra att smärtan varar längre.5

Kronisk smärta kan även göra att du inte kan delta i aktiviteter som du en gång älskade. Den kan förändra din självbild och självkänsla. Därför kan kronisk smärta leda till humörsförändringar som depression och ångest.

Indirekta symptom i samband med kronisk smärta inkluderar:6

 1. Sömnlöshet
 2. Trötthet
 3. Svaghet
 4. Humörförändringar
 5. Brist på aptit

Read More

Äldre man leker med barnbarn hemma och böjer knäna fri från knäsmärta

Orsaker till kronisk smärta

Vad orsakar kronisk smärta? Kronisk smärta orsakas typiskt sett av en underliggande och pågående kronisk sjukdom, såsom temporomandibulär dysfunktion (TMD), multipel skleros, endometrios eller fibromyalgi, för att nämna några vanliga orsaker till kronisk smärta.7

Kronisk smärta kan också orsakas av tidigare skador, eventuellt på grund av nervskador. I vissa fall kan dock människor uppleva kronisk smärta utan tidigare skada eller sjukdom. Orsakerna till denna typ av kronisk smärta är inte kända i dagsläget.8

Pågående ledsmärta är exempel på kronisk smärta. Akut smärta kategoriseras däremot som plötsligt och svårt obehag. Så om du skär dig i fingret med en kniv när du låtsas att du är nästa mästerkock, ska du inte oroa dig. Smärtsamma skador som dessa försvinner vanligtvis inom en relativt kort tidsperiod.

Riskfaktorer för kronisk smärta inkluderar:

 • Tidigare skada
 • Tidigare operation

Ta kontakt med din vårdpersonal för att få en bättre förståelse för vad som orsakar din kroniska smärta. Tillsammans kan ni skräddarsy en behandlingsplan som fungerar för dig och tar itu med just dina underliggande orsaker till kronisk smärta.

Kronisk smärta - Behandling

Det finns en mängd läkemedel som kan hjälpa dig att lindra din kronisk smärta. Kontakta din läkare för att få en bättre förståelse över hur du kan behandla din kroniska smärta.

Utöver läkemedel finns massor av saker som kan hjälpa dig att hålla dig i rörelse. Icke-medicinska behandlingar av kronisk värk innefattar:

 1. Avkoppling
  Stress kan göra kronisk smärta värre.9 Avslappningstekniker kan hjälpa dig att minska stressnivån i ditt liv och kan hjälpa till att lindra smärta.10 De kan också förbättra din sömnkvalitet, vilket har stor påverkan på kronisk smärta.11
 2. Egenvård
  Att äta bra mat och följa ett kontinuerligt sömnschema bidrar till generellt välmående. Att upprätthålla en hälsosam kroppsvikt kan avlasta kroppen fysiskt, och på så sätt lindra smärta.
 3. Sjukgymnastik
  Sjukgymnastik, som använder sig av tekniker såsom stretchövningar och massage, kan bidra till att lindra kronisk smärta. Detta kan hjälpa till att stärka musklerna runt dina leder, vilket bidrar till att stödja dem och förebygga problem. Målet med sjukgymnastik är att öka din styrka och flexibilitet gradvis, så att du kommer på benen igen.12
 4. Lätt träning
  Lätt träning kan stärka musklerna och lätta på det tryck som dina leder utsätts för. Detta kan hjälpa till att minska smärtan i dina leder.15 En av fördelarna med regelbunden träning är att det minskar risken för och kan förbättra symptom på kronisk sjukdom, som diabetes, högt blodtryck, astma och rygg- eller ledvärk.14 Viktkontroll, som är ett vanligt resultat av träning, kan också bidra till att minska ledvärk.
 5. Stretching
  Stretching gör att musklerna slappnar av, vilket kan lätta på trycket på dina leder. En regelbunden stretchingrutin kan hålla musklerna starka och friska, vilket resulterar i ökad rörelseförmåga.15 Ta en titt på stretching mot knäsmärta och stretching mot ryggsmärta.

Om smärtan inte är allvarlig och är av en typ som du och din vårdgivare anser kan hanteras själv, är det viktigt att du får hjälp med det så att det inte hindrar dig från att leva ditt liv. På så sätt kan du återfå en känsla av dig själv och än en gång njuta av att göra det du älskar.

Read More

 

Visa alla referenser

 

Stäng referenser

 

 

 

Share this article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: