Vilka är de bästa smärtbehandlingarna för din smärta?

Smärtbehandling finns i olika former och storlekar. Olika typer av smärttillstånd innebär olika typer av behandling. Lär dig allt om den typ av smärta i kroppen som du upplever så att du kan välja den behandlingen som passar dig bäst.

Att hitta fungerande smärtbehandlingar kan kännas som ett brådskande uppdrag när du känner smärta. Men ofta har smärtan ett syfte och att ignorera den kan få negativa konsekvenser. Det kan vara svårt att hitta de bästa smärtbehandlingarna för din typ av smärta. Vi är här för att hjälpa dig.

Vad är smärta i kroppen?

Låt oss ta tag i detta. Smärta är en viktig del av hur våra kroppar fungerar. Den kan berätta för oss att något inte stämmer.1 Kroppssmärtan varnar oss för att skydda mot ytterligare skador genom att uppmana att upphöra det vi gör så vi kan göra en bedömning och undvika återkommande eller permanenta skador på våra kroppar. Smärta i kroppen är det som kan hindra oss från att göra situationer värre än vad de behöver vara.

Smärta kontrolleras av nervsystemet och är en mycket komplex process. Den uppstår när en extern stimulering, till exempel att röra vid en varm stekpanna, utlöser receptorer som skickar meddelanden genom ryggmärgen till hjärnan. Dessa receptorer kan känna av värme, kyla, ljus, beröring, tryck... och smärta! Smärta är alltid subjektiv. Så var och en av oss upplever smärta på vårt eget sätt. Beroende på hur allvarlig den är, och din kropps unika sätt att hantera den på, kan smärta ge andra fysiska symptom, som illamående, yrsel och svaghet.

Kronisk smärta, eller smärttillstånd som varar i tre månader eller längre, skiljer sig från akut smärta, eller den typ av tillfällig smärta som du kan känna till följd av en skada eller överbelastning.2 Kronisk smärta är smärta som har varat längre än normal läkningstid.3 Kronisk smärta har ofta inte som syfte att du ska hålla dig stilla för att förhindra ytterligare skador. Det är ofta kvarstående smärta i kroppen från ett underliggande tillstånd och är inte längre ett varningstecken.

Även om det gör ont kan vissa smärttillstånd inte botas, och därför är det ibland nödvändigt att behandla smärtan för att kunna ta sig igenom den och upprätthålla din livskvalitet. I den här situationen handlar det inte om att bara ”bita ihop”. Att vara tuff är inte nödvändigtvis det bästa sättet att agera på.

Att vara i smärta – särskilt kronisk smärta – kan ha en ganska stor känslomässig inverkan. Smärta kan påverka hur du beter dig i ditt dagliga liv och hålla dig borta från aktiviteter som du en gång tyckte om. Det kan också försämra din sömnkvalitet. Att lida av sömnbrist kan kopplas till negativa kort- och långsiktiga hälsotillstånd och försämrat mentalt välmående.4

Vad är skillnaden mellan akut smärta och kronisk smärta?

En man med en bärbar dator arbetar hemifrån med nacksmärtor

Akut smärta uppstår normalt sett plötsligt och är ett tecken på att din kropp har lidit någon form av skada. Kanske du sträckte ryggen när du plockade upp en låda eller bara slog din tå.

Akut smärta är kortlivad och bör försvinna när skadan har läkt. Kortvariga smärtbehandlingar hjälper tills skadan har läkt.

A man sitting on some steps with knee pain during exercise

Kronisk smärta varar längre än akut smärta och är ibland resistent mot smärtbehandling.
Den är vanligtvis förknippad med en långvarig sjukdom. Till skillnad från akut smärta, har kronisk smärta en tendens att vara relaterad till dysfunktioner eller sjukdomar som finns kvar under en längre stund. Om du tror att du upplever kronisk smärta, bör du rådgöra med din läkare för att ta reda på vad som orsakar den.

Akut smärta Kronisk smärta

Kortvarig

Långvarig (mer än tre månader)

Vanligtvis resultatet av en skada

Vanligtvis resultatet av ett underliggande tillstånd eller en långvarig sjukdom

Exempel på orsaker till akut smärta: stukningar, nackspärr

Exempel på orsaker till kronisk smärta: multipel skleros, borrelia

Reagerar väl på smärtbehandlingar

Kan vara resistent mot smärtbehandling

Smärtbehandling och smärttillstånd

Smärta kan ha flera olika orsaker. Genom att förstå din smärtas typ och orsak kan du identifiera den bästa smärtbehandlingen för dig.

De olika typerna av smärta som Voltaren lindrar kan delas upp i två generella kategorier:

 1. Ledsmärta
 2. Muskelsmärta
Voltaren 2,32% diklofenakgel för led- och ryggsmärtor

Smärtan kan vara fokuserad till en specifik plats i kroppen. Var och en av dessa smärttillstånd kräver lite olika vård och behandlingar, ibland bara på grund av hur vi tenderar att röra på och använda våra kroppar. Här är några av de vanligaste platserna där man upplever smärta:...

 • Ryggsmärta – Ryggsmärta är en vanlig typ av kroppssmärta. Ryggsmärta påverkar några av kroppens största muskler och kan ha stor inverkan på hur du tacklar din dag.
 • Nacksmärta – Från ett skott till en sträckning, nacksmärta kan verkligen vara en riktig plåga! Allt ifrån dålig hållning till att helt vända huvudet på fel sätt, det kan verka som att nacksmärta kommer från ingenstans.
 • Handledssmärta – Vi använder våra handleder hela tiden. De är komplexa strukturer, och våra handleder har en benägenhet att drabbas av smärtsamma problem.
 • Axelsmärta – Oavsett om det handlar om skada eller att man har sovit konstigt, så har våra axlar en tendens att överansträngas och skadas. Axelsmärta kan göra dina dagliga rörelser till en kamp.
 • Vristsmärta - Våra vrister används mycket, dag ut och dag in. Det är därför smärta i vristen inte är en barnlek.
 • Höftsmärta – Höften är en av de största viktbärande lederna i kroppen, vilket är anledningen till att smärta i höften kan vara så vanligt.5
 • Bensmärta – Smärta i benen kan orsaka delvis eller total immobilitet, vilket gör det smärtsamt att genomföra vardagliga aktiviteter som att gå ut med hunden, gå i en trappa, springa till bussen eller hålla på med idrott.
 • Knäsmärta – Våra knän ställer upp för oss, dagligen. Det är därför knäsmärta verkligen hindrar oss från att göra det vi verkligen vill.
 • Fot- och vristsmärta – Våra fötter och vrister är exakta strukturer som är fulla av små ben och muskler, vilket gör dem mottagliga för en rad olika skador.
 • Muskelsmärta – Oavsett om det är en sträckt muskel från ett tungt träningspass på gymmet, eller om vi bara vaknade med smärta, så har muskelsmärta ett sätt att göra sin närvaro känd under dagen.
 • Ledsmärta – Styva, värkande leder är en vanlig orsak till smärta och kan i allt högre grad hindra oss från att göra det vi älskar.
 • Vanliga skador – Vissa skador är vanligare än andra (tänk dig att du landar snett på foten och stukar vristen eller vaknar med nackspärr. Aj!).

Read More

A man receiving physio therapy

Att hantera din smärta kan innefatta både medicinska och icke-medicinska alternativ, eller en kombination av dessa två. Här är några enkla tekniker för smärthantering som du lätt kan göra till en del av din vardag:6

 • Stretching
 • Terapeutisk massage
 • Lätt träning (som promenader och yoga)
 • Mindfulness och meditation
 • Kyla och värme
 • Biofeedback
An elderly man and women dancing without feeling body pain


Hälsa och välbefinnande vid smärta

Smärtlindring är så mycket mer än medicinering. Det är allmänt välbefinnande. Lär dig livsstilstips här.

Läs mer

Visa alla referenser

Stäng referenser