man knuffar sin son på en skateboard utan knäsmärta

Tio sätt att lindra knäsmärta hemma

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

För att vara en så pass liten del av vår kropp verkar våra knän lida av en hel del problem.

Men med tanke på hur mycket knäna arbetar under en vanlig dag, och hur komplexa de är, är det inte konstigt! Oavsett om det handlar om en milslång... vandring, eller att sätta sig ner för att se på en film, så har våra knän alltid en viktig uppgift.

Så varför går det fel? Det finns mängder av olika delar i knäet som får det att fungera som den ingenjörskonst det faktiskt är – ben, senor, ligament, brosk och slemsäckar. Det är när något händer med någon av dessa delar som rörelsen störs och smärta kan uppstå.

Det finns många anledningar till varför någon av delarna i knät kan göra ont, men några vanliga orsaker till knäsmärta är:1

  1. Skada – stukningar och vrickningar, sönderrivna ligament eller senor, seninflammation mellan knäskålen och skenbenet, eller till och med en knäskål som har gått ur led
  2. Underliggande medicinska tillstånd
  3. Skador på brosk
  4. Bursit

När saker och ting går fel, vill vi göra allt vi kan för att få våra knän på rätt spår igen, så att de ska kunna göra sitt jobb med så lite smärta som möjligt.

Voltaren har flera produkter som kan fungera som en del i en behandling för att lindra knäsmärta i samband med muskel- och ledskador, som t.ex sportskador. Dessa produkter lindrar genom att ge smärtlindring och minska inflammation men det kan vara bra att komplettera dessa med andra åtgärder som du själv vidtar. Kontakta läkare om symtomen försämras eller inte förbättras inom 7 dagar. Behandlingen bör inte pågå längre än 14 dagar annat än på läkares inrådan.

Ta reda på hur du kan ta hand om dina värkande knän med våra bästa tips för att lindra knäsmärta hemma.

Read More

Lindra knäsmärta hemma

Så hur kan man lindra knäsmärta själv, utan långa möten med en läkare? Som tur är så finns det gott om alternativ för att ta hand om dina knän i ditt eget hem.

kvinna isar knäsmärta efter knäskada från löpning

RICE metoden

Rest (vila), ice (is), compression (kompression), elevation (höj upp knäet). Detta är de grundläggande första stegen för hantering av praktiskt taget all smärta i knäleder. Lägg så lite vikt på knäet som möjligt, lägg dig gärna och vila med knät upphöjt med till exempel ett par kuddar, lindra knät och lägg sedan ett ispaket på det lindade knät i 20 minuter var annan till var tredje timme (inget speciellt behövs – en påse ärtor som är inslagna i en liten handduk räcker).2

fyra personer är ute och joggar i naturen

Välj rätt skor

För vissa av oss kan de där läckra skorna verkligen sätta pricken över i för en outfit. Men de där underbara stilettklackarna kommer inte... att verka så perfekta längre om du nästa dag måste hoppa runt och ha ont.

Så om du undrar hur man kan lindra knäsmärta borde funktionella skor med stöd stå högst upp på din lista. Lite extra dämpning inuti skorna är också väldigt bra för att dämpa stötarna från dina steg. Och oroa dig inte – det finns gott om underbara platta skor där ute, som också uppfyller dessa krav.

Read More

Akupunktur mot knäsmärta

Akupunktur

Att få nålar i huden kanske inte är något för alla, men för vissa kan det vara en välgörande och kompletterande behandling av knäsmärta, eftersom det kan förhindra att vissa smärtsignaler skickas till hjärnan.3

Yoga mot knäsmärta i gruppklass

Träning

Det finns tillfällen då knäsmärta kräver vila och tillfällen när träning är en avgörande del av återhämtningen – om du är osäker på var du befinner dig i din behandling och vad som är rätt behandling av knäsmärta för dig just nu, kontakta din läkare.

Ett ungt par strechar utomhus efter en joggingrunda

Stretching

Stretching gör att dina muskler blir avslappnade och flexibla, en riktig fördel när man behandlar knäsmärta. Avslappnade muskler innebär mindre belastning och smärta för dina knäleder, vilket annars kan uppstå på grund av strama, knotiga muskler som sträcker ut och drar i leden. Stretching kan också öka blodflödet till lederna och förbättra flexibiliteten, vilket i sin tur kan öka funktionaliteten och göra det behagligare att göra det du älskar.

Äldre man utför trädgårdsarbete på knäna hjälp av barnbarn

Håll koll på din vikt

Ju mer vikt knäleden måste bära, desto svårare blir jobbet. Att bli av med några av de där extra kilona är ett bra sätt att bli av med påfrestning på knäna, och ger dig en större möjlighet att utföra vardagliga sysslor med större frihet..

Hip pain caused by inflammation

Kan vissa livsmedel vara anti-inflammatoriska?

Din kost kan påverka hur din kropp känns och smärta är inget undantag. Det finnas en ökad mängd forskning som riktar in sig på att ta reda på om det finnas några livsmedel som bidrar till att reducera inflammation i kroppen. Denna artikel om kost och ledsmärta4 från Arthritis Research UK är en fantastisk resurs som sammanfattar den aktuella debatten. Extra bonus: en anti-inflammatorisk kosthållning kan även hjälpa dig att lindra knäsmärtan genom att tappa några extra kilon.

Kvinna som lutar sig tillbaka och kopplar av hemma på soffan ensam

Minska dina stressnivåer

Oavsett om du mediterar, gör yoga eller bara får en god natts sömn så kan du genom att minska din stressmängd bidra till att hantera din kroniska smärta. Stress kan göra musklerna strama, vilket är ett stort nej för ledsmärta, samt stärka din uppfattning av smärta. Ta en promenad. Prata med en vän. Tappa upp ett bad. Prova så mycket som möjligt för att minska din stress, och hjälp till att lindra de psykologiska och mentala svårigheter som kan följa med smärta.

Kvinna som utövar yogaställning utomhus i ett fält vid skymning

Alternativ medicin

Det finnas diverse örter och kryddor (som man kan ha med i måltider eller drycker) som påstås vara medicinalväxter mot knäsmärta, och vissa av dem har genomgått mer omfattande vetenskapliga tester än andra. Huvudskälet till att man hävdar att dessa medicinalväxter mot knäsmärta fungerar för vissa människor beror på deras anti-inflammatoriska egenskaper. Medicinalväxter som sägs inneha antiinflammatoriska egenskaper inkluderar gurkmeja5, ingefära6 och glukosamin7, men den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har avvisat några av dessa påståenden – så ta det med en nypa salt!

Visa alla referenser

Stäng referenser

Share theis article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: