En kvinna står böjd och håller om ryggen då hon sträckt ryggen efter att ha burit en låda på fel sätt

Muskelsmärta: symptom, orsaker och lindring

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

Muskelsmärta kan göra det svårt att utföra sina dagliga aktiviteter. Oavsett om det handlar om att resa sig från köksstolen efter att ha druckit morgonkaffet eller gå och öppna dörren när någon knackar på – muskelsmärta kan göra även de små sakerna svåra. Det är något de flesta av oss upplever då och då, i olika utsträckning. Här förklarar vi symptom på och orsaker till muskelsmärta så att du kan hitta källan till ditt obehag.

Muskelsmärta kan uppstå i alla som har muskler – vilket är alla! Vuxna och barn kan få muskelvärk av lokala orsaker som överansträngning, virusinfektioner (du vet den där värken du får i kroppen när du har influensa?), skador eller systemiska orsaker som inflammatoriska tillstånd, fibromyalgi eller hypotyreos.1

Symptom på muskelsmärta

Som tur är (om man kan säga det om smärta) så är symptomen på muskelsmärta ganska lätta att upptäcka. Det här ska du hålla utkik efter:

 • Om din muskelsmärta är lokal, kan du känna muskelömhet eller svaghet i ett visst område
 • Om din muskelsmärta är systemisk, kan du känna muskelvärk och smärta i hela kroppen
Äldre man får muskelsmärta i ryggen

Flera typer av muskelsmärta kan lösas på egen hand med hjälp av behandling och lindring i hemmet. Men vissa typer av muskelsmärta kan vara mer oroväckande än andra.

När symptomen på muskelsmärta uppstår i kombination med följande – ring omedelbart en läkare2:

 • Mycket hög feber
 • Andningssvårigheter
 • Yrsel
 • Utslag
 • Ett fästingbett
 • Styv nacke
 • Tydlig muskelsvaghet
 • Muskelsmärta som är extrem eller plötsligt uppstod utan förklaring 

Orsaker till muskelsmärta

De vanligaste orsakerna till muskelsmärta är:

 • Sträckningar - Sträckningar uppstår när en sena sträcks längre än vad den klarar av. Detta kan inträffa vid olyckor, fall, plötsliga vridande rörelser och vid fysisk aktivitet.
 • Skada eller trauma:  - Stötar och blåmärken kan orsaka muskelsmärta. När din kropp har mottagit en kraftig stöt, kan det orsaka en kontusion (mer känt som ett blåmärke) i din muskel. Detta kan leda till ömhet och svullnad.
 • Överansträngning - Oavsett om du tog i för hårt på gymmet eller stod upp för länge i köket när du lagade julmat – om din... kropp inte är van vid sådana påfrestningar kan du uppleva muskelsmärta, stelhet i kroppen och ömhet under de närmsta dagarna.
 • Stress: - När du känner dig stressad kan du märka att musklerna blir spända och ömma. Det beror på att psykisk eller fysisk stress kan göra att musklerna spänner sig, vilket är kroppens automatiska reaktion för att skydda mot skador och smärta. Långvarig eller kronisk stress kan skapa en nästan konstant muskelspänning, vilket kan orsaka muskelsmärta och stelhet i kroppen. Många känner denna stresssmärta mest i axlar och nacke.3
 • Uttorkning - Att inte dricka tillräckligt med vatten kan orsaka muskelkramper och smärta. När du utför fysisk aktivitet – särskilt när det är varmt, men även i kallt väder! – ska du se till att du har bra vätskebalans. Uttorkning kan orsaka ökad muskelömhet efter fysisk aktivitet.4  Så se till att ta med dig en vattenflaska när du är ute på språng.

Read More

Man med glasögon har ont i nacken och sträcker sig framför datorn
 • Dålig hållning:  - Att stå eller sitta med dålig hållning kan göra musklerna ansträngda, vilket i sin tur kan orsaka muskelsmärta. 
 • Sömnbrist - Sömn är kroppens tid för att vila och återhämta sig. Sömnbrist kan göra att kroppen känns sliten. Ont i muskler kan förknippas med att inte få en god natts sömn.5
 • Näringsbrist:  - Om du inte får i dig rätt näring från din kost kan du uppleva muskelvärk och -smärta. Till exempel har D-vitaminbrist visat sig orsaka muskelsmärta.6 Anemi är en annan typ av näringsbrist som kan orsaka ont i leder och muskler och kramper.7
 • Infektion - En av de vanligaste infektionerna som orsakar muskelsmärta är influensan. Men muskelsmärta i samband med infektion kan också indikera infektioner som borrelia, lunginflammation eller körtelfeber.
 • Sjukdomar och ärftliga tillstånd:  - Tillstånd som fibromyalgi, hypotyreos, multipel skleros och andra kan orsaka muskelsvaghet.
Kvinna sitter upp i sängen och känner av ont i ryggen
När muskelsmärta uppstår i hela kroppen, är det mer sannolikt att det beror på något systemiskt, t.ex. en infektion eller en underliggande sjukdom. Om du misstänker att detta kan vara fallet med din muskelsmärta, ska du boka ett möte med din läkare. Han eller hon kan beställa blodprover som kan hjälpa till med att förstå orsaken till din muskelsmärta.
Grafik som visar hur Voltaren fungerar vid ryggsmärta

Lindring av muskelsmärtaOm du upplever muskelsmärta, kanske du vill titta närmare på några av våra receptfria behandlingar. Behandlingarna sträcker sig från NSAID:er som geler från Voltaren till stretching eller ordentliga skor.

Om du vill veta mer om lindring av muskelsmärta kan du besöka vår sida om:

Behandling av muskelsmärta

Visa alla referenser

Stäng referenser

Utforska Voltarens produkter för smärtlindring

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Share this article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: