Kvinna som leker med barn i havet fri från akut smärta

Akut smärta - Orsaker och hantering

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

Akut smärta. Du har säkert hört begreppet tidigare. Du kan ha hört det under läkarbesöket, eller kanske du läste det på baksidan av en läkemedelsförpackning. Men vad betyder det? Vad är akut smärta? I grunden är akut smärta den kortvariga och intensiva smärtan som du vanligtvis känner efter en akut skada, kirurgi, barnafödande eller sjukdom. Den kan kännas både skarp eller molande, mild eller intensiv. Det kan ta allt från några timmar upp till några veckor innan den akuta smärta försvinner.1

Akut smärta är din kropps sätt att låta dig veta att du har skadat dig eller kanske ansträngt dig för mycket. Det är ett varningstecken som säger till dig att sluta, sakta ner och anpassa därefter.2

Hur hanterar man akut smärta och när bör man träffa en läkare? Här är allt du behöver veta om akut smärta.

Read More

Vad är skillnaden mellan akut och kronisk smärta?

Under livets gång känner vi alla av lite smärta här och där – smärta är något som tillhör livets skeden. Ibland är smärtan intensiv, och ibland är den svag. Att förstå smärta lite bättre kan hjälpa dig att hantera den. Att känna till skillnaden mellan akut och långvarig smärta kan också hjälpa dig att prata om din smärta med vårdpersonal på ett bra sätt....

Smärta kan beskrivas som akut eller kronisk. Akut innebär en plötslig smärta medan en kronisk smärta kan beskrivas som en långvarig smärta. Även om det är ganska vanligt att personer som lider av kronisk smärta pratar om ”akuta uppblossningar” när smärtan ökar eller under en dålig smärtdag, refererar akut och kronisk smärta till hur länge man har upplevt smärtan, i stället för hur stark den är.

Att känna till skillnaderna mellan akut och kronisk smärta kan hjälpa dig att välja rätt smärtbehandling. Så här skiljer man dem åt:

Read More

Akut smärta

Kronisk smärta

Kortvarig

Långvarig (mer än tre månader)
Vanligtvis resultatet av en skada Vanligtvis resultatet av ett underliggande tillstånd eller en långvarig sjukdom
Exempel på orsaker till akut smärta: stukningar, nackspärr Exempel på orsaker till kronisk smärta: osteoartrit, borrelia

Reagerar väl på smärtbehandlingar

Kan vara resistent mot smärtbehandling

Vad är akut smärta?

Det finns flera olika sorters smärta. Akut smärta är smärta som plötsligt uppstår, vanligtvis på grund av skador som har påverkat vävnaden, kirurgi eller trauma. Den försvinner vanligtvis när den underliggande orsaken har åtgärdats och tagits hand om. Akut smärta är kortlivad och försvinner när skadan har läkt. Kortvarig smärtbehandling kan ge dig komfort tills skadan har läkt.

Akut smärta kan sätta ditt liv på paus en liten stund medan du läker. När den akuta smärtan har läkt, bör du kunna återgå till att leva ditt normala liv, fri från de hinder smärtan skapade.3

Medelålders man hjälper vän som lider av akut stukad fotledssmärta efter löprunda

Symptom på akut smärta

Symptomen på akut smärta beror på vilken del av kroppen som har skadats och vilken typ av skada det är.

Några av de möjliga symptom som är förknippade med akut smärta kan inkludera:

 • Svullnad
 • Rodnad
 • Inflammation
 • Trötthet
 • Domningar
 • Styvhet eller oförmåga att använda det påverkade området på din kropp
 • Molande eller skarp smärta
 • Yrsel
 • Sömnlöshet

Att uppleva stark akut smärta kan också göra det svårt att koncentrera sig eller formulera sammanhängande tankar. Det kan bero på att hantering och bearbetning av smärtan tar upp en stor del av hjärnans kognitiva resurser.

Hur allvarlig din skada är stämmer inte alltid överens med hur mycket smärta du känner.

Orsaker till akut smärta

Orsakerna till akut och plötslig smärta är många och varierande, de beror även på vilken typ av skada du har.6  Akut smärta orsakas dock ofta av någon form av vävnadsskada.7  Som ett resultat av detta aktiveras smärtreceptorer i hjärnan av substanser som kallas prostaglandiner, som överför meddelanden till din hjärna som översätts till känslan av smärta.8

Några exempel på orsaker till akut smärta är att röra vid en varm spis, slå i tån, vrida till knät vid sportutövande eller förlossningsvärk. Till och med den värk och de smärtor som uppstår under influensa är en typ av akut smärta. Alla skador som uppstår och läks inom tre månader kan vara en orsak till akut smärta och plötslig smärta.

Orsaker till akut smärta kan vara:

 • Skärsår och brännskador
 • Muskelsträckningar och stukningar
 • Blåmärken
 • Brutna ben
 • Kirurgi
 • Tandvård

Read More

Lindra akut smärta

Lindring av akut smärta handlar om att identifiera och behandla källan till din smärta. Eftersom orsakerna till akut smärta kan vara så olika, är också dess potentiella behandlingar och hanteringstekniker skilda.

Det finns dock ett antal allmänna tekniker för lindring av plötslig smärta som kan vara till hjälp.

  Egenvård av akut smärta kan inkludera:9

 1. Vila det påverkade området
  Vila kan bidra till läkningsprocessen. Ett av de främsta syftena med akut smärta är faktiskt att få oss att ta det lugnt och låta kroppen vila.
 2. Applicera värme eller is
  Att applicera värme eller is på det drabbade området kan bidra till att minska inflammation och svullnad, och på så sätt även lindra smärtan.
 3. Läkemedel
  Läkemedel som diklofenak (Voltaren gel), ibuprofen, naproxen eller acetylsalicylsyra (antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel) , eller paracetamol (smärtstillande) kan lindra mild till måttlig smärta.
 4. Träning
  Även om det kan låta motsägande, kan ibland lätt motion hjälpa till att lindra smärta genom att öka blodflödet till det drabbade området. Var dock mycket försiktig. Att utsätta en skadad muskel eller led för påfrestning kan ha motsatt effekt. Om du känner ökad smärta i samband med träningen ska du omedelbart sluta. Om du är osäker på vilken typ av träning som kan vara lämplig, kontakta vårdspersonal.

Även om akut och plötslig smärta kan vara väldigt besvärande i stunden, kom ihåg att den är övergående och att du snart återigen kan göra alla de aktiviteter i ditt vardagsliv som gör dig glad.

 

Kontakta en sjukvård om:

 • Du har långvarig smärta eller behöver råd för att hantera din smärta.
 • Du har kraftiga smärtor, till exempel starka bröstsmärtor eller magsmärtor, eller svår huvudvärk.
 • Du har smärta som kommer plötsligt eller kommer i intervaller.
 • Du har smärta och feber och känner dig mycket sjuk.

Read More

 

Visa alla referenser

 

Stäng referenser

 

 

 

Share this article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: