Man masserar armbåge vid ledvärk

Ledvärk: Orsaker, symptom och lindring

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

Har värk i leder gjort att du hör ljud som du aldrig gjorde tidigare när du ställer dig upp, böjer dig ner eller bara sitter och tittar på TV? Ju äldre vi blir, desto vanligare blir ledsbesvär. Slitage på våra leder kan leda till ett antal sjukdomar eller skador som kan göra att våra leder känns värkande och ömma. Oroa dig inte. Inte all ledvärk... är ett tecken på underliggande sjukdom. I vissa fall är värk i leder ett resultat av överanvändning, till exempel på grund av tung fysisk aktivitet, bristande användning eller stukningar.

Ledvärk kan sträcka sig från mild till allvarlig. Ledvärk kan påverka alla leder i kroppen, men de vanligaste lederna är knäna.1 Oavsett om det gäller inflammation eller skada, så kommer vi att gå igenom allt som finns att veta om ledvärk, symptom på ledbesvär och lindring av ledvärk.

Read More

Symptom på ledvärk

Även om identifiering ledbesvär kan verka okomplicerat, så finns det en mängd olika symptom som är förknippade med ledvärk.

Symptom på ledvärk kan sträcka sig från milda till allvarliga.2

Symptom på ledvärk innefattar:

 1. Rodnad på leder
 2. Ömhet i leder
 3. Värme runt leden
 4. Svullnad runt leden
 5. Låsning av leden
 6. Styvhet
 7. Svaghet
 8. Förlust av rörelseförmåga eller leder som knäpper när man rör sig (även kallat crepitus)
Kvinnan upplever knäsmärta när hon sitter på en stol

Vissa symptom på ledvärk är mer oroväckande än andra och bör bedömas av en läkare, medan andra tryggt kan behandlas hemma.

Sök läkarvård för dessa allvarliga symptom på ledvärk:

 • Om ledvärk och svullnad plötsligt uppstår
 • Din led är helt låst och orörlig
 • Din ledvärk åtföljs av feber, men inte andra tecken på influensa
 • Leden verkar deformerad
 • Din ledvärk varar i mer än sju dagar – eller, om du har använt smärtlindrande läkemedel, så kommer bipacksedeln att tala om för dig hur många dagar du kan behandla dig själv innan du ska träffa en läkare om smärtan inte har försvunnit.

I stort sett alla leder i kroppen kan påverkas av ledbesvär. Men ganska ofta slår ledvärk till i fingrar, knän, vrister, handleder, höfter och axlar. Knäsmärta är den vanligaste formen av ledvärk.3 Detta beror till stor del på att vi utsätter knäna för stor belastning när vi lägger vår fulla kroppsvikt på dem när vi flyttar från plats till plats under en hel dag, varje dag.

Diagnostisera ledbesvär

Om du upplever ihållande ledvärk kan du få en diagnos för att klart och tydligt förstå vad som händer med din kropp. Besök din läkare för att få en diagnos på ledvärken. Det är en bra idé att förbereda dig inför ditt läkarbesök och veta vad du kan förvänta dig. Under... besöket kan din läkare:4

 • Fråga om din medicinska historia
 • Ge dig en fysisk undersökning
 • Ta ett blodprov för att testa
 • Ta röntgenbilder av dina drabbade leder

Read More

En skildring av hur smärtlindring i knäet går till med diklofenak och en Voltaren-logotyp

Lindring av ledvärkOm du upplever svår ledvärk bör du uppsöka vårdpersonal. Svår ledvärk – den typ som står i vägen för dina dagliga aktiviteter – ska inte ignoreras eller själv behandlas. Ring din läkare för att boka tid och ta det första steget mot mindre smärta.

Vi har gjort en lista över artiklar om hur man kan lindra ledvärk, både med hjälp av träning, sjukgymnastik, förändringar i kosten eller genom geler från Voltaren. Gå igenom listan och testa de olika metoderna för att se vad som kan hjälpa dig med just din ledvärk.

Lindring av ledsmärta

Visa alla referenser

Stäng referenser

Utforska Voltarens produkter för smärtlindring

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Share this article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: