En skildring av smärtlindring i nedre delen av ryggen från diklofenak och en Voltaren-logotyp

Behandla ryggont och få bukt på ryggvärken

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

Att behöva smärtlindring för ryggen är inte en barnlek. I själva verket kan det vara raka motsatsen. Det kan göra att du sitter fast. I en position. På soffan. Inomhus. Där sitter man och försöker desperat att inte provocera mer ryggvärk.

Det är därför behovet av smärtlindring för ryggen kan kännas så brådskande. Oavsett om det handlar om läkemedel, smärthantering eller hemmametoder, så har... vi samlat allt du behöver veta om behandling av ryggsmärta.

Ryggvärk, särskilt smärta i nedre ryggen, är en av de främsta orsakerna till funktionshinder i hela världen.1 Någon gång kommer de flesta att uppleva någon typ av ryggvärk. Faktum är att 92 % av alla människor kommer att ha värk i ryggen någon gång under sitt liv.2

Några vanliga orsaker till ryggsmärta inkluderar:

 • Ansträngda, sträckta eller sönderrivna muskler
 • Diskbråck eller diskbuktning
 • Trauma efter skada, som exempelvis vid ett fall
 • Oregelbundenheter i ryggraden
 • Infektion

Read More

Ung man leker med sin dotter

Behandling av smärta i ryggen

Att behandla ryggont eller ryggvärk kan se ut på många olika sätt beroende på vilken typ av ryggvärk du upplever och hur allvarlig den är.

Vissa behandlingar att överväga är:

 • Läkemedel
 • Sjukgymnastik
 • Behandlingar hemma, såsom träning, massage och isförpackningar
 • Kirurgi

Läkemedel mot ryggvärk

Beroende på vilken typ av ryggsmärta du har och hur mild eller allvarlig den är, kan du överväga att använda dig av läkemedel. Det fungerar lika bra för behandling av smärta i nedre ryggen som för behandling av smärta i övre ryggen. I fall med svår eller kronisk värk i ryggen kan din läkare skriva ut receptbelagda läkemedel åt dig. I andra fall kan receptfria läkemedel lösa problemet.

Topikala receptfria smärtlindrande läkemedel

Receptfria geler från Voltaren appliceras direkt på huden över det drabbade området. De... innehåller diklofenak, ett NSAID-läkemedel som absorberas av huden. Voltaren-serien med topikala smärtlindrande läkemedel appliceras på smärtpunkten för att motverka värk, smärta och inflammation. Prova Voltaren gel mot ditt ryggont.

Orala receptfria smärtstillande läkemedel

Receptfria läkemedel som ibuprofen, naproxen eller acetylsalicylsyra (antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel), eller paracetamol (smärtstillande) kan lindra mild till måttlig smärta. De är många människors förstahandsval, eftersom de ofta finns tillgängliga i hemmet.

Read More

Behandla ryggont hemma

I många fall kan behandling av ryggont göras hemma, utan att en läkare behöver rådfrågas.

 1. Vila
  Ibland är allt din ömma rygg behöver en god vila för att kunna läka. Lyft av tunga föremål, stress, sportskador - dessa är sannolikt alla med på listan över orsaker när det gäller värk i ryggen. Att vila och hålla sig borta från dessa aktiviteter kan ge din rygg lite välbehövlig återhämtning. Så luta dig tillbaka. Och gör… ingenting!
 2. Stretcha
  Stretchövningar är fantastiska, både för att lindra och förebygga ryggvärk som orsakas av muskelpåfrestningar.3 Extra bonus: du kan till och med göra dem när du sitter vid skrivbordet eller tittar på TV. Några av stretchövningarna riktar in sig på behandling av nedre ryggen och andra riktar in sig på behandling av smärta i övre ryggen. En regelbunden stretchrutin, såsom yoga, kan vara till hjälp när det gäller att förebygga ryggvärk och för att behandla den. Skapa en stretchrutin som fungerar för dig och just din smärta.
 3. Håll det kallt
  Att lägga is på din ömma rygg kan bidra till att minska inflammationen. Se till att linda in isförpackningen (eller påsen med frysta grönsaker – det fungerar också) i en tunn handduk innan du applicerar den på huden.
 4. Tänk på din hållning
  Dålig hållning är en stor bidragande orsak till värk i ryggen4 – oavsett om det handlar om att sitta i en stol vid middagen eller att skjuta fram axlarna för att se en skärm på telefonen, datorn eller surfplattan. Kontrollera dig själv under dagen för att se till att dina höfter är i linje under dina axlar och att dina axlar är bakåtrullade, som de bör vara.
 5. Använd bra skor
  Att använda skor som ger stöd är en bra bas för att bära din kroppsvikt och upprätthålla en hälsosam kroppshållning. Om du får värk i ryggen rekommenderar vi att du inte har högklackade skor som är högre än 2,5 centimeter..
 6. Håll det varmt
  Värme kan hjälpa musklerna att slappna av, vilket lindrar ryggvärk. Oavsett om du använder en varmvattenflaska hemma eller går den överdådiga vägen och sätter dig i ett badkar, så kan avslappning i ryggmusklerna bidra till läkningsprocessen.
 7. Träning
  Att vara inaktiv kan förvärra smärtan. Lätt träning ökar blodflödet till det skadade området och påskyndar läkningen.5 När smärtan avtar, och du känner att du kan, kan du genomföra lite lätt träning. Ta en promenad. Simma några längder i en pool. Gör lite yoga. Allt som är skonsamt borde hjälpa. Kom bara ihåg att göra det i din egen takt och lyssna på din kropp. Om du någon gång känner intensiv eller stickande smärta bör du ta det lugnt.
 8. Massage
  Terapeutisk massage kan hjälpa till att lindra värk i ryggen. Att massera det drabbade området på ryggen kan lindra smärta och återställa funktionen.

Om du kämpar för att klara av att hantera din ryggvärk, eller om den varar länge, bör du besöka din läkare. Din läkare kommer att undersöka din rygg och ställa frågor om när du började känna smärta, var smärtan sitter, om den känns bättre eller sämre vid vissa tidpunkter och om du har haft den tidigare. Tillsammans kan ni skapa en behandlingsplan för din ryggvärk.

Din läkare kanske låter dig genomgå flera prover för att bestämma orsaken till din ryggsmärta. Din läkare kan också dela med sig av råd om hur du kan lindra ryggsmärta och rekommendera smärtlindrande läkemedel, användning av värme eller is samt lättare träning, såsom promenader.

Produkter från Voltaren för lindring av ryggvärk

Om du har värk i ryggen kan Voltaren vara den lindring du letar efter. Voltaren har ett antal produkter som är lämpliga för att lindra smärta, särskilt från påfrestningar eller sportskador – läs bipacksedeln på produkterna och prata med din farmaceut för att hitta rätt produkt för dig.

Voltaren-produkter för lindring av ryggsmärta inkluderar:

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Hur fungerar Voltaren för att lindra värk i ryggen?

Gel

Voltaren gel kan lindra din värk i ryggen. Gelerna innehåller diklofenak, ett NSAID-läkemedel.

Diklofenak fungerar genom att minska de substanser i kroppen som orsakar inflammation. Genom att lindra inflammation fungerar Voltaren gel som smärtlindring av din ryggsmärta. Emulgel-tekniken som används i dessa produkter hjälper gelen att tränga in i huden för att förbättra tillförseln av den aktiva beståndsdelen diklofenak.

Emulgel-tekniken är en unik kombination av en gel och kräm som både ger en svalkande och lugnande känsla när den appliceras på huden. Om du masserar in Emulgelen i huden när du applicerar den, kan denna rörelse ge ytterligare lugnande känsla på den plats där du upplever smärta och inflammation!

Voltaren gel 11,6 mg/g

Voltaren gel 11,6 mg/g innehåller diklofenak i gelform. Tuben har en innovativ applikator som möjliggör enkel och ren applicering av Voltaren gel direkt där det gör ont utan att kladda ner händerna. Praktisk att använda hemma eller på resande fot för att lindra smärta i muskler, såsom rygg, nacke eller axlar.

Voltaren gel 23,2 mg/g

Voltaren gel 23,2 mg/g innehåller den aktiva substansen diklofenak som tillhör gruppen icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Gelen behövs endast appliceras var 12:e timme och masseras in direkt där du har ont. Voltaren gel lindrar både smärtan och behandlar inflammationen.

Användning av Voltaren gel

Att använda Voltaren gel för att behandla rygg kunde inte ha varit enklare. Så här använder man Voltaren gel:

 1. Öppna din tub med Voltaren gel och ta bort locket (se tabellen för vårt sortiment av förpackningar):
  Voltaren gel 23,2 mg/g med lättöppnat lock - Säkerhetsförseglingar på vardera sida av korken bryts när locket öppnas för första gången. Kontrollera före första användning att säkerhetsförseglingarna inte är brutna. Öppna bara locket. Använd ett finger, en tumme, sidan på handen eller en jämn kant på ett bord mot korkens undersida för att öppna det uppfällbara locket.
  Voltaren gel 11,6 mg/g med enkel appliceringskork - Första gången du använder tuben måste du ta bort säkerhetskorken. Vrid sedan av applikatorn och använd det stjärnformade spåret som finns på sidan av applikatorn för att ta bort tubens säkerhetsförsegling. Skruva tillbaka applikatorn på tuben innan gelen trycks ut. Öppna genom att helt enkelt bara dra upp den vita delen av applikatorn och pressa igenom gelen på plattan för att applicera. Efter att du tryckt ut den mängd gel som skall appliceras, glöm inte att trycka ner den vita delen på applikatorn innan du börjar smörja in gelen.
 2. Pressa ut en mängd som sträcker sig i storlek från 6-12 cm (11,6 mg/g gel) eller 5-10 cm gelsträng (23,2 mg/g gel), beroende på storleken på det påverkade området. Applicera Voltaren gel 23,2 mg/g var 12:e timme, exempelvis morgon och kväll, eller Voltaren gel 11,6 mg/g 3-4 gånger om dagen för att lindra din smärta.
 3. Gnid försiktigt in i huden över det område där du upplever smärta.
 4. Torka av dina händer med papper och släng pappret i papperskorgen.
 5. Tvätta sedan av dina händer i vatten (så länge det inte är händerna som behandlas).
 6. Applicera på nytt under dagens gång enligt bipacksedeln. Överskrid inte den rekommenderade dosen.
 7. Lämna in den tomma tuben till ett närliggande apotek.

Voltaren geler kan användas i upp till 14 dagar, om inte annat anges av din läkare. Så snart smärtan avtar ska du sluta använda Voltaren gel. Ta kontakt med din läkare om din smärta och svullnad inte förbättras inom sju dagar, eller om den blir värre.

Applicera inte på hud med skärsår, öppna sår eller på hud som har utslag eller eksem. Avbryt behandlingen om hudutslag uppstår efter applicering av produkten.

Voltaren gel ska inte användas med lufttäta eller vattentäta (ocklusiva) förband, men icke-förseglade bandage som andas kan användas. Mer information om försiktighetsåtgärder vid användning av gel från Voltaren finns på bipacksedeln.

Hur mycket Voltaren gel ska appliceras för att lindra värk i ryggen

Hur mycket Voltaren gel som ska appliceras beror på behandlingsområdet och kan variera mellan en mängd som är stor som en 6-12 cm (11,6 mg/g gel) eller 5-10 cm gelsträng (23,2 mg/g gel). Detta motsvarar mellan 2 g till 4 g gel.

ett äldre par på yogamattor utomhus sträcker på ryggen

Smärta i ryggen – 6 tips för lindring

När ryggont har lagt dig i soffan, prova dessa tekniker hemma

 

Läs mer

Visa alla referenser

Stäng referenser

Utforska Voltarens produkter för smärtlindring

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Share this article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: