Kvinna sitter på en stol och masserar knäet vid knäsmärta

Knäsmärta: Orsaker, symptom och metoder för lindring

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

Knäsmärta kan uppfattas som ständigt närvarande, särskilt eftersom våra knän är avgörande för att man överhuvudtaget ska kunna röra sig. Du kanske undrar ”varför har jag ont i knäet” eller ”när ska jag träffa en läkare angående min knäsmärta?” Här finns allt du behöver veta om knäsmärta och vad du faktiskt kan göra åt den.

Visste du att våra knän är två av de största och mest komplexa lederna i kroppen? Våra knän gör mycket för oss under hela dagen. De är involverade i en stor del av vår dagliga rörelse – att gå, att stå, att sätta sig ner. Faktum är att det inte är mycket som våra knän inte är en del av.

Det är därför inte konstigt att knävärk lätt gör sig påmind. Så här kommer vår första rekommendation för att få lindring: luta dig tillbaka, slappna av och lägg upp fötterna samtidigt som du läser vidare för att få reda på mer om vad du kan göra åt ont i knäet.

Först och främst ska du veta att du inte är ensam. 80 % av alla människor som har smärta upplever knäsmärta.1 Även om knäsmärta kan påverka vem som helst i alla åldrar, är knävärk vanligare när vi blir äldre, på grund av flera års slitage. Detta stämmer ännu bättre om du även är överviktig (eftersom det belastar lederna mer) eller om du håller på med idrott. Faktum är att atleter och löpare är särskilt benägna att utveckla knäskador. Eftersom knäna är avgörande för rörelse, kan knäsmärta hindra dig från att hålla på med sport eller göra det svårt att utföra enkla aktiviteter, som att gå och röra sig i trappor.

Read More

Äldre dam lär barnbarn att cykla i parken

Symptom på knäsmärta

Ömma, värkande knän kan verkligen ha stor påverkan på livskvaliteten eftersom du använder dem hela dagen. Oavsett om det är en molande värk eller skarp smärta, med en plötslig eller gradvis start, är här några symptom på knäsmärta att hålla utkik efter och vad de kan betyda.

Symptom och tecken som kommer med knäsmärta inkluderar:

 • Värk eller smärta i knäet som plötsligt dyker upp
 • Instabilitet och svaghet i knäet, eller känslan av att ditt knä ska ge efter
 • Knäppande eller malande ljud i knäet
 • Svullnad
 • Rodnad
 • Styvhet, leder som låser sig och/eller oförmåga att sträcka ut knäet

Ofta kan dessa symptom hanteras på ett säkert sätt i hemmet, eller med hjälp av din apotekare (se till att du följer anvisningarna på bipacksedeln för alla läkemedel som du får från apoteket). Men om du lider av kronisk smärta i ditt knä kan du överväga att träffa din läkare angående detta. En läkare kan bedöma ditt tillstånd och dina symptom enligt en rad olika diagnostiska kriterier. För detta ändamål kan det vara till hjälp att lära dig hur du pratar med din läkare om din smärta....

Knäsmärta kan antingen vara kronisk eller akut. Kronisk knäsmärta är långvarig (minst tre månader efter det att den först uppstod, fast om du lider av kronisk smärta vet du att den kan hålla på mycket längre) och finns kvar även efter att grundorsaken till smärtan har försvunnit. Akut smärta är kortlivad – plötslig knäsmärta som denna kan kännas efter en skada på lederna eller den mjuka vävnaden runt ditt knä.

När ska man uppsöka läkare

Att ha ont i knät ter sig olika för olika människor. Ibland kräver knäsmärta omedelbar medicinsk uppmärksamhet. Om du upplever något av följande, vilket i allmänhet är förknippat med svår knäsmärta, ska du kontakta läkare:

 • Oförmåga att bära vikt på ditt knä
 • Instabilitet i ditt knä eller känslan av att ditt knä ska ge efter
 • Avsevärd svullnad i knäet
 • Oförmåga att sträcka ut eller böja ditt knä helt
 • Tydlig missbildning av benet eller knäet
 • Rodnad, smärta och svullnad i knäet tillsammans med feber
 • Svår knäsmärta till följd av en skada
 • Din knäsmärta varar i mer än sju dagar – eller, om du har använt smärtlindrande läkemedel, så kommer bipacksedeln att tala om för dig hur många dagar du kan behandla dig själv innan du ska träffa en läkare om smärtan inte har försvunnit.

Read More

ung kvinna tar en rask promenad i parken

Orsaker till knäsmärta

Att ha ont i knäet kan bero på flera orsaker. Knäleden består av tre ben och senor som förbinder benen med de muskler och ligament som stabiliserar och binder ihop benen. Två c-formade bitar med brosk som kallas för menisker fungerar som dämpning i leden, och säckar fyllda med ledvätska hjälper knäet att röra på sig på ett smidigt sätt.2 Störningar i någon del av den här känsliga utformningen kan orsaka knäsmärta.

Orsaker till knäsmärta kan inkludera:

 • Slitage eller kronisk överanvändning
 • Akut skada
 • Löparknä

Kroniskt slitage som orsakar knäsmärta

Kronisk överanvändning kan leda till onormalt slitage på dina knä. Den kan resultera i tillstånd som seninflamation, vilket kan leda till knäsmärta. Om du upprepar samma rörelse under träning eller arbete (särskilt om den innebär kraftiga stötar) kan det leda till en skada från överanvändning där de delar som utgör knäet är slitna och försvagade.3

Om du upplever att du får ont i knät efter att ha sprungit eller knäsmärta efter träning, kan det vara orsaken. Om du dessutom har problem med höfter eller fötter som gör att du går ojämnt, kan detta leda till feljustering av knäna, vilket innebär att fel delar gnids mot varandra när du går, vilket kan leda till skador.

Man med svarta shorts har knävärk på gymmet och masserar knäet

Akuta skador som orsakar knäsmärta

Skador som orsakar akut knäsmärta inkluderar:

 • Frakturer
 • Ligamentskador
 • Meniskskador

Ganska ofta uppstår akuta knäskador på grund av att du vrider knäna under idrott eller helt enkelt under dina dagliga aktiviteter – som att slå knäet i soffbordet. Om du upplever knäsmärta efter du har sprungit eller knäsmärta efter träning, och du kan komma på en olämplig rörelse, vridning eller ett ögonblick då du landade konstigt på knäet, kan du ha fått en akut skada.

Om du har en gammal skada som inte har åtgärdats på rätt sätt kan du uppleva återkommande smärta på grund av en inflammation, en inflammation som i sin tur kan leda till kronisk knäsmärta. Beroende på hur allvarlig din smärta är, kan du själv bestämma dig för att uppsöka sjukvården eller behandla din smärta med hjälp av sätt att lindra knäsmärta hemma.

Löparknä

Om du älskar att springa och träna är det bra för dig! Det är ett utmärkt sätt att röra på sig och hålla sig i form. Men, atleter och löpare i synnerhet, kan vara särskilt benägna att utveckla knäskador.

Löparknä känns som smärta runt knäskålen och kan vara resultatet av överansträngning, skada, abnormiteter i benen eller fötterna och svaga muskler. Knäskador är vanliga gemensamt hos exempelvis atleter, som ofta får skador i knäligamenten, vilket leder till plötslig knäsmärta.

Löparknä är ett tillstånd som kan påverka alla som deltar i aktiviteter som kräver mycket böjning av knäet, t.ex. löpning, gång, hopp eller cykling.

Symptom på löparknä inkluderar:

 • Smärta bakom eller runt knäskålen, inklusive smärta på sidan av knäet
 • Smärta när du böjer ditt knä
 • Smärta som är värre när man går i nedförsbacke eller ner för trappor
 • Svullnad
 • Knäppande eller malande i knäet

Behandla löparknä genom att vila knäet och använd ett receptfritt läkemedel, såsom ett anti-inflammatoriskt medel. Geler från Voltaren kan ge receptfri lindring. Kontakta läkare om symtomen försämras eller inte förbättras inom 7 dagar. Behandlingen bör inte pågå längre än 14 dagar annat än på läkares inrådan.

Read More

Diagnostisera knäsmärta

En grundlig undersökning av en läkare eller fysioterapeut kan bidra till att fastställa en exakt diagnos av din knäsmärta. Han eller hon kan också rekommendera vissa behandlingar och skapa en behandlingsplan som är specifika för ditt enskilda fall.

Få lindring av knäsmärta

Att få lindring av dina symptom på knäsmärta kan hjälpa dig göra desmå sakerna du gör under dagen – att komma in i bilen, böja dig ner för att knyta skorna, sitta ner i din favoritstol eller till och med en cykeltur genom parken.

För att få lindring av knäsmärta kan du använda geler från Voltaren. De lindrar smärta och behandlar inflammation. Läs mer om vilken produkt som är rätt för dig här.

Voltaren kan vara ett bra alternativ i samband med din träning.

För lindring av knäsmärta finns det ett antal holistiska behandlingar eller metoder för att hantera knäsmärta som du kan prova hemma, som kan komplettera den medicinska smärtlindring som du kanske använder.

Dessa inkluderar:

 • Vila
 • Stretching
 • Lämplig styrketräning
 • Sjukgymnastik
 • Att hålla en hälsosam vikt

Oavsett vilket behandlingsförlopp du och din läkare kommer fram till, är det viktigt att först minska smärtan och för att sedan kunna hitta glädje i träningen igen.

Read More

En kvinna med knäsmärta som upplever smärtlindring i knät från Voltaren

Lindring av knäsmärtaFör mer tips om smärtlindring i knän finns det inget som hjälper så bra som lite ytterligare utbildning. Här kan du hitta några ytterligare resurser för att ta hand om.

Behandling av smärta i knän

Visa alla referenser

Stäng referenser

Utforska Voltarens produkter för smärtlindring

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Share this article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: