Kvinna har smärta i fotled efter träning

Ont i foten och vristen: orsaker, symptom och lindring

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

Att ha ont i foten eller vristen sätter oss ur drift och hindrar oss från att göra dagliga aktiviteter. Värk i fötterna eller vristerna kan göra det svårt att utföra vardagliga aktiviteter som att gå en promenad med hunden, gå uppför trappan, springa efter bussen och hålla på med sport. Nedan kan du läsa om några vanliga orsaker till ont i vristen eller foten.

De flesta av oss har någon gång upplevt... värk i fötterna eller vristerna. Orsakerna till ont i fotlederna eller vristerna kan vara allt från något så enkelt som skor som inte passar ordentligt, en stukning, överansträngning eller en spricka i ett ben till något mer långsiktigt som fetma eller gikt.

Det är extra viktigt att åtgärda om du har ont i vristen eller smärta i foten. Det beror på att den minskade fysiska aktivitet som värk i fötterna och vristerna ofta innebär kan leda till ytterligare hälsoproblem i framtiden.3 Med tanke på att många av oss står mycket på fötterna under en dag, är det viktigt att förstå vad som orsakar smärtan så att man kan få den behandling som gör att leendet på läpparna och kraften i stegen kommer tillbaka.

Read More

Visste du att:

46 % av de som upplever smärta känner smärta i sina vrister1
59 % av de som upplever smärta känner smärta i sina fötter2

Symptom på värk i fötter och vrister

Känslan vid ont i foten eller ont i vristen, när de inte orsakas av en direkt och akut skada som t.ex. en stukning, upplevs ofta som en intensiv, molande smärta som kan öka när vikt eller tryck appliceras.4 Fot- och vristsmärta som orsakas av en uppblossande inflammation kan ge akut smärta och vara ett pågående tillstånd.

Fötter är komplexa strukturer som består av 26 ben, 30 leder och mängder av muskler, senor, ligament och nerver.5 Eftersom våra fötter och vrister är strukturellt komplexa, kan symptom på värk i fötter och vrister kännas i många olika delar av kroppen. Du kan till exempel känna smärta i dina tår, fotvalvet, i hälen eller känna hur det gör ont i fotleden.

Äldre man hjälper äldre kvinna med hennes skadade fotled

Symptom och tecken på att allt inte står rätt till med din fot eller vrist inkluderar:

 • Smärta! Oavsett om det är en skarp eller molande intensiv ömhet i foten eller vristen
 • Svullnad
 • Stelhet
 • Blåmärken
 • Rodnad
 • Begränsad rörelseförmåga
 • Oförmåga att stödja på foten
 • Domningar

Orsaker till ont i foten och vristen

Många saker kan orsaka ont i fotlederna eller vristerna. Till exempel:

 • höga klackar eller skor med dålig passform6, vilket på kort sikt kan leda till ömhet och på längre sikt snedställd stortå7
 • spruckna eller brutna ben8
 • stukningar
 • sportskador
 • stressfrakturer
 • seninflammation eller bursit
 • hälsporre9
 • platta fötter (eller nedsjunkna fotvalv)10
Äldre par joggar i parken
Kvinna masserar vad vid smärta i foten

Höga klackar och skor med dålig passform kan skapa värk i fötterna

Om du använder skor som inte passar dina fötter på rätt sätt kan det orsaka värk i fötterna, särskilt om du står på fötterna under långa perioder under en dag. Ibland är det bäst att prioritera komfort över utseende när det gäller skor. Välj skor som ger rätt stöd under hela dagen. På längre sikt kan skor med dålig passform leda till snedställd stortå.

Snedställd stortå, eller hallux valgus, är smärtsamma beniga bulor som uppstår vid leden där stortån möter foten, på fotens insida.11 Stortån kan börja luta mot den andra tån och göra det smärtsamt att gå.

Spruckna eller brutna ben en orsak till smärta i foten

En vanlig orsak till vrist- och fotsmärta är ett brutet ben. Om du har en sprucken eller bruten fot eller vrist, kan du märka något av följande... symptom:12

 • plötslig, dunkande smärta som ökar vid aktivitet och minskar vid vila
 • svullnad
 • blåmärken
 • ömhet
 • deformitet (t.ex. om foten ser deformerad ut eller om vristen verkar ha en udda vinkel)
 • svårt att gå eller lägga vikt på den påverkade foten

En fraktur eller ett brott orsakas vanligen av någon form av trauma, till exempel ett fall eller ett felsteg, något tungt som har landat på foten eller en bilolycka. Överanvändning kan också orsaka stressfrakturer, vilket är små sprickor i benet som vanligtvis uppstår över tid vid upprepade rörelser eller kraft.13

Stukningar

Stukningar är en vanlig orsak till ont i vristen. De uppstår när ligamenten sträcks ut, vrids eller slits, vilket resulterar i en svullen vrist som gör ont. Det kan vara en stukning om du upplever smärta, ömhet, svaghet, svullnad, blåmärken eller muskelspasmer/-kramper runt din vrist eller fot och du inte kan lägga någon vikt på den skadade delen.14

Read More

Sportskador

Stelhet och smärta längs hälens baksida kan vara ett tecken på att du har skadat din akillessena. Detta orsakas av upprepad eller intensiv påfrestning på senan som förbinder dina vadmuskler med ditt hälben. Akillessenan används när du går, springer, hoppar eller står på tå, så denna skada uppstår ofta i samband med sport.

Man sitter i gatan eftre löprunda och sträcker sin fot och håller sin vad i smärta

Stressfrakturer

Stressfrakturer kan utvecklas vid normal användning av ben som försvagats av ett tillstånd som benskörhet.15
Dessa ses också vanligtvis som en typ av sportskada. Stressfakturer är vanligare hos personer som håller på med vissa typer av sport, som gymnastik och långdistanslöpning.17 
Men stressfrakturer kan också uppstå till följd av fetma, eftersom fötter och vrister då bär på extra vikt som skapar belastning.18

Man som håller sitt smalben och vaden och står mitt på vägen

Seninflammation eller bursit

Senor är band av bindväv som fäster musklerna på benen. Om de används mycket eller skadas, kan de bli inflammerade.

Bursit är ett tillstånd som påverkar de små säckarna fyllda med ledvätska – kallade bursae – som ger benen och senorna nära dina leder dämpning. Dessa säckar kan också skadas eller inflammeras genom överanvändning, vilket resulterar i bursit. Bursit förekommer oftast i leder som används vid frekventa, upprepade rörelser.19

Båda tillstånden kan påverka fötterna och vristerna. Det är särskilt vanligt att få en inflammerad akillessena eller liknande inflammation om man har platta fötter eller höga fotvalv.20

Hälsporre

Om du upplever ömhet och smärta i dina fötter som är värst på morgonen när du stiger upp ur sängen, kan du ha hälsporre. Hälsporre, orsakas av skador på det band med bindväv som ligger under fotsulan, och kan orsaka smärta som:21

 • molande smärta mellan fotvalvet och hälen,
 • smärta som känns värre när du börjar gå och blir bättre med vila,
 • svårt att lyfta tårna från golvet.
Kvinna gnuggar båda hennes fötter

Plattfot

Plattfot (eller nedsjunkna fotvalv) innebär att insidan av dina fötter ligger flata mot golvet när du står upp.22 Detta kan inträffa om dina senor blir utslitna på grund av åldrande eller skador.23 Det är vanligt att ha platta fötter och behöver inte vara något farligt, men i vissa fall kan det orsaka smärta i foten, särskilt styvhet och värk24 iunder foten.

Grafik som visar hur Volatren fungerar på ryggsmärtor och fotled

Lindring av värk i fötter och vrister Att ha ont i foten eller vristen kan minst sagt vara obekvämt och att lindra sin vristsmärta står nog högt på mångas lista.

Hemvårdsmetoder, som RICE, kan lindra fotsmärta och ankelsmärta. Direkt efter en stukning kan du följa stegen i RICE:

Rest (vila)

Ice (is)

Compress (kompression)

Elevate (håll upphöjd)

Låt foten vila så att du inte lägger mer vikt på den. Lägg på is eller kylpaket (inpackat i en handduk) i 10–20 minuter, tre gånger om dagen, för att minska svullnaden. Komprimera eller linda in området med ett elastiskt bandage eller stöd (inte för hårt – det ska inte kännas avdomnat eller stickande!) och håll foten i upphöjd position, helst ovanför hjärtats höjd – så att ligga ned med foten på en soffkudde funkar bra.25 Om det fortfarande gör ont efter tre dagar, bör du kontakta din vårdcentral eller ett apotek.

Beroende på vad som orsakar din smärta i foten eller vristen kan du också använda olika typer av receptfri smärtlindring. Om du inte är säker på vad som orsakar smärtan, är det bra att diskutera det med en apotekare innan du väljer en produkt.

Du kan prova Voltarens sortiment med geler om din fot- eller vristsmärta beror på stukningar, sträckningar eller sportskador, som har orsakat trauma på en sena, ett ligament, en muskel eller en led i din fot eller vrist. Läs bipacksedeln för att säkerställa att Voltaren är rätt produkt för att behandla din smärta.

Voltaren gel innehåller en smärtlindrande och antiinflammatoriskt aktiv substans som kan minska din smärta. Läs mer för specifika tips på hur du behandlar smärta i dina fötter och vrister.

Person som använder Voltaren smärtgel
Person med fotleden lindad från en stukning

Lindring av värk i fötter och vrister

Att ha ont i foten eller vristen kan minst sagt vara obekvämt och att lindra sin vristsmärta står nog högt på mångas lista.

Hemvårdsmetoder, som RICE, kan lindra fotsmärta och ankelsmärta. Direkt efter en stukning kan du följa stegen i RICE: Rest (vila), Ice (is), Compress (kompression), Elevate (håll upphöjd).

 • Låt foten vila så att du inte lägger mer vikt på den
 • Lägg på is eller kylpaket (inpackat i en handduk) i 10–20 minuter, tre gånger om dagen, för att minska svullnaden
 • Komprimera eller linda in området med ett elastiskt bandage eller stöd (inte för hårt – det ska inte kännas avdomnat eller stickande!)
 • Och håll foten i upphöjd position, helst ovanför hjärtats höjd – så att ligga ned med foten på en soffkudde funkar bra25

Om det fortfarande gör ont efter tre dagar, bör du kontakta din vårdcentral eller ett apotek.

Om dina symptom på smärta i foten eller vristen inkluderar allvarlig smärta, svullnad eller ett öppet sår, bör du uppsöka läkare. Det är också viktigt att du uppsöker vård om du inte kan lägga vikt på foten eller har svårt att gå, om du upplever brännande smärta eller domningar eller om du har diabetes. Din läkare kan genomföra en fysisk undersökning, beställa bilder tagna med röntgen eller magnetröntgen och ge dig råd om vilka botemedel som är bäst att använda när man har ömma fötter eller vrister.

Visa alla referenser

Stäng referenser

Utforska Voltarens produkter för smärtlindring

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Share this article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: