Voltaren som behandling och botemedel av axelvärk

Behandling och lindring vid ont i axeln

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

Oavsett hur din axelvärk gör sig påmind, om det är genom molande och dunkande eller genom skarp och stickande smärta så är axelvärk aldrig roligt. Funderar du på hur du bäst lindrar och behandlar din axelvärk så har du hittat rätt. Läs vidare för att ta reda på hur du behandlar och lindrar smärta i axeln.

Axlar har en hög rörelseförmåga och är väldigt viktiga när det kommer till att kunna använda våra armar och händer på bästa... sätt. Värk i axlarna kan begränsa din förmåga att röra dig fritt och få vardagen att fungera. Ofta kan fortsatt rörelse av din arm eller axel förvärra smärtan.

 

Read More

Orsaker och symtom på axelvärk

Axelsmärta kan bero på flera olika saker. En orsak kan vara friktion i själva axelleden eller en skada i omgivande muskler, ligament, senor eller nerver.1 Inflammation i muskler och muskelfästen är även det en vanlig orsak till värk i axlarna. Smärtan kan kännas dov eller skarp eller som att den strålar, vilket innebär att man även känner av värken i nacken, armen eller skulderbladet. Det är väldigt vanligt att man också känner av smärtor i nacken speciellt när man har problem med axlarna.

Lindring och behandling av axelvärk hemma

Det finns flera olika behandlingsmetoder du kan testa hemma för att lindra värk i axlarna. Testa dessa behandlingar innan du uppsöker en läkare:

 1. Vila axeln
  Genom att låta din onda axel få vila, påskyndar du återhämtningen. Upprepad rörelse av det skadade området kommer sannolikt att förvärra smärtan. Undvik rörelse som skapar mer smärta. Det kan vara bra att låta armen vila på en kudde för att ge avlastning till axelleden.2
 2. Kyla
  Genom att applicera kyla på det skadade området kan du lindra smärtan, kyla hjälper även till att minska inflammation. Använd dig av en förpackning med is eller frysta grönsaker som... du lindar in i en tunn handduk innan applicering på det skadade området. Lägg aldrig is direkt på huden. Kyl din skadade axel i cirka tjugo minuter per gång mellan 4–6 gånger per dag. Om du inte märker någon förbättring inom 2 dagar bör du uppsöka en läkare.3
 3. Receptfria läkemedel
  Receptfria läkemedel kan vara ett första steg i att minska smärtan när du har ont i axeln. Är din axelskada från en stukning eller streckning kan du med hjälp av en NSAID som diklofenak, den aktiva substansen i Voltarens produkter, både minska smärtan och motverka inflammation. Läs bipacksedeln noga innan du påbörjar användningen av receptfria läkemedel.

Read More

Grupp av kvinnor i yogaställning krigare ett
 1. Bra hållning
  En bra hållning kan bidra till att minska på spänningarna i axelmusklerna. Detta gör även att du minskar belastningen på själva axelleden. Alla kan träna sig till en bra hållning. Några generella råd är att dra axlarna bakåt så att de är i linje med öronen. Se även till att slappna av i axlarna så att de ligger lågt. Spända axlar har en tendens att dra sig upp mot öronen vilket kan öka smärtan.

Bra hållning

Behandlingar för värk i axeln som din läkare kan ordinera

Egenvård och behandling i hemmet är alltid bra, men ibland kan kontakt med en läkare behövas. Om värken i axeln inte gett med sig efter en vecka, bör du kontakta och rådfråga en läkare. En läkare kan då rekommendera och ordinera följande behandlingar för din axelsmärta:

 1. Receptbelagda läkemedel
  Om din värk i axeln inte försvinner med receptfria läkemedel kan en läkare ordinera receptbelagda läkemedel istället. Dessa läkemedel är oftast något starkare än de du kan köpa receptfritt på apoteket. Läkaren kan även ge dig en injektion... direkt i axeln som minskar inflammationen och smärtan om hen anser det nödvändigt.
 2. Sjukgymnastik och axelträning
  Din läkare kan även rekommendera att du regelbundet börjar gå till en fysioterapeut för att träna axlarna. Alternativt kan läkaren ge dig några axelövningar och förslag på stretching som du kan göra på egen hand hemma. Det är viktigt att du fortsätter göra dessa övningar kontinuerligt.
 3. Immobilisera axeln
  Om det visar sig att din axelsmärta beror på en stukning eller att axeln är bruten, kan din läkare ge dig en mitella eller något annat typ av stöd för att förhindra att axeln rör på sig för mycket.

Read More

Kvinna med ont i axeln får hjälp av läkare

Voltaren-produkter för smärtlindring i axlar

Voltaren-produkter för smärta i axel inkluderar våra:

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

När kan jag använda Voltaren gel

Voltaren gel kan användas vid både stukningar, sträckningar eller sportskador. Oavsett om det är en skada på en sena, ett ligament eller en muskel så kan du använda dig av Voltaren gel för lindring. Voltaren gel ger även lindring vid seninflammation vilket är ett vanligt förekommande problem i axlarna.

Voltaren 23,2 mg/g Gel

Voltaren gel lindrar både smärtan och inflammationen genom den aktiva substansen diklofenak. Diklofenak är ett så kallat icke-steroidalt antiinflammatoriskt läkemedel (NSAID). Alla geler från Voltaren är särskilt framtagna med Emulgel som hjälper läkemedlet att tränga ned i huden och lindra smärtan.

Så använder du Voltaren gel

 1. Öppna din tub med Voltaren gel och ta bort locket (se tabellen för vårt sortiment av förpackningar)
  • Voltaren gel 23,2 mg/g med lättöppnat lock - Säkerhetsförseglingar på vardera sida av korken bryts när locket öppnas för första gången. Kontrollera före första användning att säkerhetsförseglingarna inte är brutna. Öppna bara locket. Använd ett finger, en tumme, sidan på handen eller en jämn kant på ett bord mot korkens undersida för att öppna det uppfällbara locket.
  • Voltaren gel 11,6 mg/g med enkel appliceringskork - Första gången du använder tuben måste du ta bort säkerhetskorken. Vrid sedan av applikatorn och använd det stjärnformade spåret som finns på sidan av applikatorn för att ta bort tubens säkerhetsförsegling. Skruva tillbaka applikatorn på tuben innan gelen trycks ut. Öppna genom att helt enkelt bara dra upp den vita delen av applikatorn och pressa igenom gelen på plattan för att applicera. Efter att du tryckt ut den mängd gel som skall appliceras, glöm inte att trycka ner den vita delen på applikatorn innan du börjar smörja in gelen.
 2. Pressa ut en mängd som sträcker sig i storlek från 6-12 cm (11,6 mg/g gel) eller 5-10 cm gelsträng (23,2 mg/g gel), beroende på storleken på det påverkade området. Applicera Voltaren gel 23,2 mg/g var 12:e timme, exempelvis morgon och kväll, eller Voltaren gel 11,6 mg/g 3-4 gånger om dagen för att lindra din smärta.
 3. Gnid försiktigt in i huden över det område där du upplever smärta.
 4. Torka av dina händer med papper och släng pappret i papperskorgen.
 5. Tvätta sedan av dina händer i vatten (så länge det inte är händerna som behandlas).
 6. Applicera på nytt under dagens gång enligt bipacksedeln. Överskrid inte den rekommenderade dosen.
 7. Lämna tillbaka den tomma tuben till ett närliggande apotek.

 

Hur du använder Voltaren Gel: öppna locket

Visa mer

Lätt att öppna,

lätt att använda.

Kan öppnas och stängas med en hand.

Hur mycket skall appliceras?

Beroende på storleken på det smärtsamma området

Litet område – 5 cm gelsträng

Stort område – 10 cm gelsträng

Hur man applicerar

Gnugga försiktigt det smärtsamma området

Applicera Voltaren gel 23,2 mg/g var 12:e timme (exempelvis morgon och kväll) eller Voltaren gel 11,6 mg/g fyra gånger om dagen för att lindra din smärta.

Använd upp till 14 dagar på smärta i muskelvävnad.

Efter användning

Innan du tvättar händerna, torka av händerna* med absorberande papper och kasta det i papperskorgen.

* Såvida inte de är det ställe som skall behandlas

Har du gjort slut på tuben?

Hitta ett apotek där du kan återvinna den tomma tuben

Visa alla referenser

Stäng referenser

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Share this article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: