Kvinna med knäsmärta som upplever smärtlindring i knäet från Voltaren-ingrediensen diklofenak

Smärta i knät – En guide i hantering och behandling

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

Att få dig att känna dig bättre genom att behanda ett ömt knä är vår främsta prioritering. Därför har vi sammanställt en omfattande guide för hantering av smärta i knät, oavsett om du upplever kortsiktiga akuta symptom eller om du har ett mer långsiktigt kroniskt tillstånd.

Oavsett om du just nu håller på att inse att något måste göras åt din smärta i knät (välkommen!) eller om du är rutinerad inom att hantera din smärta, så innehåller den här guiden de bästa metoderna som kan fungera för dig på din resa mot lindring av ömma knän.

Hur man behandlar ett ömt knä genom ändringar av livsstil?

Behandling av smärta i knät varierar beroende på om smärtan är kronisk eller akut – med andra ord, om din smärta är pågående och långvarig eller om den är resultatet av en skada eller ett trauma som kommer att läkas inom en kort tidsperiod.

För behandling av ett ömt knä vid akut knäsmärta använd dig av RICE:

Kvinna sitter på soffan och håller om sitt knä på grund av knäsmärta

Rest (vila)

Vila är nödvändigt för reparation av vävnad. Fortsatt belastning och rörelse kan förvärra ett redan ömt knä. Gör dig bekväm och gör dig redo för att sitta eller ligga ner under de första dagarna efter att du har skadat ditt knä.

Man använder ispåse mot knäsmärta som en del av RICE-metoden

Ice (is)

Kyla kan vara till hjälp för att minska akut smärta och inflammation under de första dagarna efter en skada. Lägg på en isförpackning eller ispåse på ditt knä under dagens gång. Lägg aldrig en ispåse direkt på huden. Rulla istället in den i en tunn handduk och placera den sedan på knäet....

 

Read More

Kvinna med ankelsmärta har lindat in fot som en del av RICE-metoden

Compression (kompression)

Kompression kan bidra till att minska svullnad. Överväg att försiktigt linda ditt knä med ett elastiskt bandage. Ett varningens ord – var noga med att inte linda bandaget för hårt eller använda överdriven kompression, eftersom det kan störa blodcirkulationen, vilket inte är bra.

Kvinna höjer benen efter knäskada med RICE-metoden

Elevation (upphöjd position)

En upphöjd position bidrar också till att minska svullnaden. Lyft upp knäet på ett par kuddar så att det hamnar ovanför hjärthöjd när du vilar.

Det finns ett antal behandlingar för ömma knän som kan ge positiva resultat om du gör dem till en livsstilsförändring under en viss period.

Här är våra fyra bästa tips för smärta i knät som kan hjälpa dig att få lindring av din smärta. 

Tips på hantering av knäsmärta

1. Träning och stretching

Rör dig mer och sitt mindre under dagens gång för hantering av ömma knän. Om du har smärta i knät kan aktivitet främja rörlighet och funktion, samt höja humöret – ett plus när man möter alla typer av utmaningar. Beroende på tillståndet rekommenderar US Centre for Disease Control 150 minuters aktivitet per vecka för att upprätthålla och främja hälsa hos leder.1 Övningar för knäsmärta kan vara mycket effektiva för att lindra smärta över tid.

2. Håll en hälsosam vikt

Att hålla sig i form minskar belastningen på dina leder, särskilt dina knän.2 Se till att äta en balanserad kost och hålla dig fysiskt aktiv för att kunna hålla en hälsosam vikt; vilket kan hjälpa dig innan du behöver utnyttja behandling för ett ömt knä.

3. Behandling med värme och kyla

Att växla mellan behandling med värme och kyla kan minska stelheten och öka rörligheten i knälederna. Vi rekommenderar att man tar en varm dusch på morgonen och går och lägger sig med en varm filt eller värmedyna på natten det fräschar upp både ditt sinne och dina leder. Behandling med kyla är också lugnande för inflammerade knän. Linda in en förpackning med is i en handduk och applicera den på ditt knä i 20 minuter åt gången, flera gånger om dagen.

4. Förändringar i kosten

Kosten påverkar din kropp och hur du känner dig, så det är logiskt att potentialen med att äta vissa typer av livsmedel för att påverka inflammationsnivåerna i hela kroppen håller på att undersökas. Mindre inflammation bör innebära mindre led- och knäsmärta, och därmed också bättre hantering av smärtor i knät. Vissa typer av forskning fokuserar på den roll som livsmedel som är rika på fettsyror med omega-3 spelar i att minska inflammation. Omega-3-rik mat inkluderar olivolja3, gurkmeja4, valnötter, chiafrön, linfrön och fet fisk. Ingefära har också studerats mycket5 och man har tittat på huruvida den har en anti-inflammatorisk effekt under laboratoriestudier.6

Hur man behandlar smärtor i knät med läkemedel

För lindring av ett ömt knä är det bästa alternativet ibland att använda sig av läkemedel. Ändringar i livsstil har en tendens att kräva lite tid innan de har effekt. Men ibland behöver man lindring av smärtan, så att du kan återgå till att göra det du måste göra.

Ett varningens ord är dock i sin ordning. Bara för att dina ömma knän känns bättre när du har tagit läkemedel, betyder det inte att din skada eller det underliggande tillståndet har försvunnit. Du bör fortfarande vara försiktig när du utför fysisk aktivitet med ett nu mindre ömt men fortfarande skadat knä.

Man i blå tröja ser sig själv i badrumsspegeln

Behandlingsalternativ för ömma knän

Det finns ett antal egenvårdsläkemedel för lindring av smärta i knät. De är bland annat:

 • Läkemedel som, ibuprofen, naproxen eller acetylsalicylsyra (antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel), eller paracetamol (smärtstillande) kan lindra mild till måttlig smärta
 • Topikala läkemedel, som geler från Voltaren, lindrar smärtan och behandlar inflammationen med NSAID-typen diklofenak


Kontakta sjukvård om du har långvarig smärta eller behöver råd för att hantera din smärta.

Utbud av olika Voltaren geler

Voltaren gel för lindring av smärtor i knät

Voltaren gel 23,2 mg/g kan ge lindring av smärta och inflammation i leder och användas som smärtlindring för ömma knän. Smärtan kan orsakas av överbelastning av leder under fysisk aktivitet, såsom vandring, träning eller trädgårdsarbete. Du kan använda Voltaren gel för knäsmärta vid överansträngda muskler.

Hur fungerar Voltaren för att lindra smärta i knät?

Voltaren gel är en receptfri NSAID som innehåller diklofenak. Diklofenak fungerar genom att minska de substanser i kroppen som orsakar inflammation. Genom att behandla inflammationen, en vanlig orsak till smärta, fungerar Voltaren som en lindring av smärtan.

Gelen appliceras på huden endast där det gör ont. Voltaren gel är en Emulgel som är en unik kombination av en gel och kräm. Emulgel-tekniken hjälper gelen att tränga in i huden för att förbättra tillförseln av den aktiva substansen diklofenak på den plats där smärtan och inflammationen finns.

Voltaren gel lindrar både smärtan och behandlar inflammationen.

Utöver detta ger Voltaren gel även en svalkande känsla när den appliceras på huden.

Så använder du Voltaren gel på ömma knän

Voltaren gel lindrar både smärtan och behandlar inflammationen. Att använda Voltaren gel mot smärtor i knät är enkelt. Så här gör du! 

 1. Öppna din tub med Voltaren gel och ta bort locket (se tabellen för vårt sortiment av förpackningar):
  • Voltaren gel 23,2 mg/g med lättöppnat lock - Säkerhetsförseglingar på vardera sida av korken bryts när locket öppnas för första gången. Kontrollera före första användning att säkerhetsförseglingarna inte är brutna. Öppna bara locket. Använd ett finger, en tumme, sidan på handen eller en jämn kant på ett bord mot korkens undersida för att öppna det uppfällbara locket.
  • Voltaren gel 11,6 mg/g med enkel appliceringskork - Första gången du använder tuben måste du ta bort säkerhetskorken. Vrid sedan av applikatorn och använd det stjärnformade spåret som finns på sidan av applikatorn för att ta bort tubens säkerhetsförsegling. Skruva tillbaka applikatorn på tuben innan gelen trycks ut. Öppna genom att helt enkelt bara dra upp den vita delen av applikatorn och pressa igenom gelen på plattan för att applicera. Efter att du tryckt ut den mängd gel som skall appliceras, glöm inte att trycka ner den vita delen på applikatorn innan du börjar smörja in gelen.
 2. Pressa ut 6-12 cm (11,6 mg/g gel) eller 5-10 cm gelsträng (23,2 mg/g gel), beroende på storleken på det påverkade området. Applicera Voltaren gel 23,2 mg/g var 12:e timme, exempelvis morgon och kväll, eller Voltaren gel 11,6 mg/g 3-4 gånger om dagen för att lindra din smärta.
 3. Gnid försiktigt in i huden över det område där du upplever smärta.
 4. Torka av dina händer med hushållspapper och släng pappret i papperskorgen. 
 5. Tvätta sedan av dina händer i vatten (så länge det inte är händerna som behandlas).
 6. Applicera på nytt under dagens gång enligt bipacksedeln. Överskrid inte den rekommenderade dosen.
 7. Lämna tillbaka den tomma tuben till ett närliggande apotek.

Voltaren geler kan användas i upp till 14 dagar, om inte annat anges av din läkare. Så snart smärtan avtar ska du sluta använda Voltaren gel. Ta kontakt med din läkare om din smärta och svullnad inte förbättras inom sju dagar, eller om den blir värre.

Applicera inte på hud med skärsår, öppna sår eller på hud som har utslag eller eksem. Avbryt behandlingen om hudutslag uppstår efter applicering av produkten. 

Voltaren gel ska inte användas med lufttäta eller vattentäta (ocklusiva) förband, men icke-förseglade bandage som andas kan användas. Mer information om försiktighetsåtgärder vid användning av gel från Voltaren finns på bipacksedeln.

Hur du använder Voltaren Gel: öppna locket

Visa mer

Lätt att öppna,

lätt att använda.

Kan öppnas och stängas med en hand.

Hur mycket skall appliceras?

Beroende på storleken på det smärtsamma området

Litet område – 5 cm gelsträng

Stort område – 10 cm gelsträng

Hur man applicerar

Gnugga försiktigt det smärtsamma området

Applicera Voltaren gel 23,2 mg/g var 12:e timme (exempelvis morgon och kväll) eller Voltaren gel 11,6 mg/g fyra gånger om dagen för att lindra din smärta.

Använd upp till 14 dagar på smärta i muskelvävnad.

Efter användning

Innan du tvättar händerna, torka av händerna* med absorberande papper och kasta det i papperskorgen.

* Såvida inte de är det ställe som skall behandlas

Har du gjort slut på tuben?

Hitta ett apotek där du kan återvinna den tomma tuben

Kvinna applicerar Voltaren Gel för att lindra smärta

Hur mycket Voltaren gel ska appliceras för att lindra ett ömt knä

Hur mycket Voltaren gel som ska appliceras beror på behandlingsområdet, och det kan variera beroende på styrka och storleken på behandlingsområdet. 6-12 cm (11,6 mg/g gel) eller 5-10 cm gelsträng (23,2 mg/g gel). Detta motsvarar mellan 2 g till 4 g gel.

När ska man uppsöka läkare

Kanske den viktigaste delen av hantering av smärta i knät är att veta när man inte ska behandla sin smärta själv i hemmet. Du bör kontakta en läkare om du upplever följande symptom:

 • Oförmåga att bära vikt på ditt knä
 • Instabilitet i ditt knä eller känslan av att ditt knä ska ge efter
 • Tydlig svullnad i knäet
 • Oförmåga att sträcka ut eller böja ditt knä helt
 • Tydlig missbildning av benet eller knäet
 • Rodnad, smärta och svullnad i knäet tillsammans med feber
 • Svåra smärtor i knät till följd av en skada

Ibland är det bäst att träffa en läkare, och det är garanterat bättre att göra det än att smärtan bara fortsätter.

ett äldre par på yogamattor utomhus sträcker på ryggen

Smärta i ryggen – 6 tips för lindring

När ryggont har lagt dig i soffan, prova dessa tekniker hemma

Läs mer

Visa alla referenser

Stäng referenser

Utforska Voltarens produkter för smärtlindring

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Share this article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: