Grafik som visar hur Volatren lindrar handledsvärk

Behandling och egenvård för dig med smärta och ont i handleden eller fingrarna

Att hitta en behandling som hjälper när du har smärta och ont i handleden eller fingrarna är viktigt för att få vardagen att fungera. Speciellt då vi i stort sett använder händerna till allt vi gör som att laga mat och köra bil. Läs vidare för att lära dig mer om orsakerna till värk i händerna och hur du kan behandla och lindra smärtan själv hemma.

 

Orsaker och symtom vid handledssmärta och värk i fingrarna

 

Smärta i handlederna och värk i fingrarna kan orsakas av skador på någon del utav handleden, som skador på musklerna, nerverna eller senorna som löper genom handleden. Dessa skador kan orsaka symtom som stickningar, domningar, svaghet och smärta. De kan även  leda till att du får svårt att utföra vardagliga rörelser som att greppa saker. Skadorna och värken orsakas ofta av slitage eller en inflammation i handleden men kan även orsakas av andra underliggande tillstånd.

Stukningar av handleden eller fingrar är också en vanlig orsak till smärta och värk i händerna. Seninflammation är även vanligt att få i fingrarna, inflammationen kan då leda till så kallat triggerfinger. Triggerfinger innebär att svullnaden i senorna gör det svårt att röra på fingret, ett klickande ljud kan även höras i fingret.1 Tillstånd som beror på nervskador som skulder-hand-syndrom, leder ofta till smärta i hela armen inklusive i hand och fingrar.2

Egenvård och behandling i hemmet för lindring av värk i handleden3

Det finns flera olika behandlingsmetoder du kan testa själv hemma för att lindra ont i handleden, allt från kyla till handledsskydd och träning. Om du fortfarande har ont efter 7 dagar bör du ta kontakt med en läkare.

Följande behandlingsmetoder för lindring kan du testa själv hemma:

Kyla

Att applicera is eller kyla på det smärtande och skadade området kan hjälpa till att minska värken och bidrar till att minska inflammation och svullnad. Linda in en förpackning med... is eller frysta grönsaker i en tunn handduk och applicera på det smärtande området. Var noga med att aldrig applicera kyla direkt på huden, det kan orsaka köldskador. Kyl det skadade området cirka tjugo minuter per gång 4–6 gånger per dag.

 

Read More

Handledsskydd

Ett handledsskydd kan ge stöd åt handleden under dina dagliga aktiviteter. Skyddet kan hjälpa till att minska påfrestningen på handleden och på så vis minska smärtan. Kontakta en fysioterapeut för att ta reda på om ett handledsskydd är något som kan hjälpa dig med din smärta. Fysioterapeuten hjälper då till att välja ut ett passande skydd för dig och tar fram rekommendationer på hur skyddet bör användas.

Linda handleden

Ibland kan det vara nödvändigt att linda handleden för att ge handleden stöd och minska rörligheten under läkningstiden. Var noga med hur du lindar handen så att du inte lindar för hårt och stoppar blodcirkulationen. Om fingertopparna blir kalla är bandaget lindat för hårt, ta då av bandaget och linda om på nytt.

Vila det smärtsamma området

Vid en handledsskada bör du vila handleden så mycket det går för att inte påfresta handen ytterligare och skapa mer smärta. Att ta tid till att verkligen låta handleden läka kan göra att du slipper obehag och smärta längre fram. Har du en äldre skada kan det vara bra att vila handleden efter att du utfört aktiviteter som kan orsaka värk och ömhet. Att vila handleden kan minska eventuell svullnad i handen.

Träna handlederna

Flexibilitets- och styrkeövningar för dina handleder kan bidra till att minska och förhindra obehag och smärta. Försök att träna handlederna efter en varm dusch eller ett varmt bad, när musklerna är som mest flexibla. Undvik att stretcha eller träna handleden om du har en aktiv inflammation i handleden och ej har fått godkänt att träna av dina läkare eller fysioterapeut.

Ergonomisk arbetsplats

Se till att ha en ergonomisk arbetsplats och arbetsställning. Upprepade rörelser och monotont arbete är en del av vår vardag och kan vara svårt att undvika, men de kan även vara en stor orsak till ont i händerna och överansträngda handleder. Därför är det extra viktigt att vidta åtgärder för att minska de negativa effekterna av dessa rörelser genom att ha en ergonomisk arbetsplats. Se till att dina handleder om möjligt varken böjs uppåt eller nedåt när du arbetar, de bör istället vara i så kallat neutralt läge.

Lindring av smärta i handleden och värk i fingrar med hjälp av receptfria läkemedel

Kvinna som masserar sin hand

Ibland kan handledsskadan och smärtan i handleden vara så pass svår att icke-medicinerad lindring inte räcker, då kan receptfria läkemedel4 vara till hjälp. Med hjälp av Voltaren gel kan du lindra smärtan och dämpa inflammationen. Voltaren gel är lätt att applicera även på lite svårare områden så som handleden.

När bör jag uppsöka en läkare för min värk i handen?

Vissa typer av handledsskador eller värk i fingrarna kan kräva att du uppsöker en läkare för vidare utredning. Läkaren kan då ordinera och beställa röntgenbilder, CT-skanning, en MRI eller ett ultraljud av handleden för att lättare kunna ställa en diagnos samt ta fram en bra behandlingsplan för din smärta.

Uppsök alltid en läkare om du har något att följande symtom:

 • Oförmåga att röra handleden överhuvudtaget
 • Värme och rodnad i handleden i kombinerat med en feber på över 38 grader
 • Deformerat eller onormalt utseende av hand eller fingrar

 

Voltaren-produkter för lindring av smärta i handleden

Alla Voltarens geler innehåller den aktiva substansen diklofenak, ett icke-steroidalt antiinflammatoriskt läkemedel (NSAID), som appliceras topikalt på huden. Voltaren gel kan användas vi olika typer av smärta och värk i händerna, som vid inflammation i handleden, eller vid en stukad handled. Voltaren gel tränger ned i huden och både lindrar smärtan och behandlar inflammationen.5

Voltaren-produkter som kan användas för lindring av handledssmärta:

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Grafik som visar hur Volatren lindrar handledsvärk

När kan jag använda Voltaren gel Den aktiva substansen i Voltarens produkter är diklofenak, en NSAID (icke-steroidalt antiinflammatoriskt läkemedel). Diklofenak motverkar inflammation och lindrar smärta. 

Voltaren gel kan hjälpa dig vid smärtor i senor, ligament, muskler och leder som har uppstått vid till exempel en stukning eller en streckning. 

Så använder du Voltaren gel

 1. Öppna din tub med Voltaren gel och ta bort locket (se tabellen för vårt sortiment av förpackningar)
  • Voltaren gel 23,2 mg/g med lättöppnat lock - Säkerhetsförseglingar på vardera sida av korken bryts när locket öppnas för första gången. Kontrollera före första användning att säkerhetsförseglingarna inte är brutna. Öppna bara locket. Använd ett finger, en tumme, sidan på handen eller en jämn kant på ett bord mot korkens undersida för att öppna det uppfällbara locket.
  • Voltaren gel 11,6 mg/g med enkel appliceringskork - Första gången du använder tuben måste du ta bort säkerhetskorken. Vrid sedan av applikatorn och använd det stjärnformade spåret som finns på sidan av applikatorn för att ta bort tubens säkerhetsförsegling. Skruva tillbaka applikatorn på tuben innan gelen trycks ut. Öppna genom att helt enkelt bara dra upp den vita delen av applikatorn och pressa igenom gelen på plattan för att applicera. Efter att du tryckt ut den mängd gel som skall appliceras, glöm inte att trycka ner den vita delen på applikatorn innan du börjar smörja in gelen.
 2. Pressa ut en mängd som sträcker sig i storlek från 6-12 cm (11,6 mg/g gel) eller 5-10 cm gelsträng (23,2 mg/g gel), beroende på storleken på det påverkade området. Applicera Voltaren gel 23,2 mg/g var 12:e timme, exempelvis morgon och kväll, eller Voltaren gel 11,6 mg/g 3-4 gånger om dagen för att lindra din smärta.
 3. Gnid försiktigt in i huden över det område där du upplever smärta.
 4. Torka av dina händer med hushållspapper och släng pappret i papperskorgen.
 5. Tvätta sedan av dina händer i vatten (så länge det inte är händerna som behandlas).
 6. Applicera på nytt under dagens gång enligt bipacksedeln. Överskrid inte den rekommenderade dosen.
 7. Lämna in den tomma tuben till ditt apotek.
Voltaren 2. 32% dikloflenak gel för smärtlindring i handled och hand

Visa alla referenser

Stäng referenser

Utforska Voltarens produkter för smärtlindring

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN: