En man utan bar överkropp som håller i ländryggen vid smärta

Ryggsmärta: Orsaker, symptom och lindringsmetoder

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

Om du någonsin har upplevt ryggsmärta är du i gott sällskap. Ryggsmärta, särskilt smärta i nedre ryggen, är en av de vanligaste kroppssmärtor.

Ryggsmärta är faktiskt den främsta orsaken till funktionshinder i hela världen.1 Hela 92 % av människor upplever någon gång att de har ont i ryggen2 och 10 % av människor beskriver smärtan i den nedre delen av ryggen som deras vanligaste typ av smärta.3...

Det kan vara svårt att helt förstå att ryggen är involverad i nästan alla rörelser vi gör. Tills du upplever ryggsmärta, alltså. Då vet du! Här tittar vi på olika typer av smärta i ryggen, vad som orsakar dem och hur du kan lindra din ryggsmärta.

Read More

Kronisk eller akut ryggsmärta

Ryggsmärta kan vara akut eller kronisk. Akut ryggsmärta varar i högst tre månader och läker inom en förväntad tidsperiod. Kronisk  ryggsmärta är däremot kontinuerlig eller återkommande och varar i tre månader eller mer, utöver en rimlig läkningstid.

Ryggsmärta klassificeras vanligtvis baserat på det område av ryggen som påverkas.

Cervikal Smärta i ryggkotorna i nacken
Thorakal Smärta i övre delen av ryggen
Länd Smärta i nedre delen av ryggen
Sakral eller svanskota Smärta i den lägsta ryggkotan, i området mellan höfterna (sakral) eller smärta i svanskotan

Varför har jag ont i ryggen?

Ryggsmärta kan uppkomma plötsligt och kan bero på en mängd orsaker. Ont i ryggen eller ryggsmärta kan vara ett symptom på en underliggande sjukdom men är oftast ofarligt och går normalt över genom enklare åtgärder. Du kan uppleva ryggsmärta som en stickande eller brinnande känsla, en molande värkande känsla eller en skarp smärta. Ryggsmärta kan också upplevas som smärta eller svaghet i andra delar av kroppen, inklusive dina ben, din höft eller under din fot.

En man och kvinna sträcker på ryggen i trädgården efter ett träningspass

Symptom och tecken på ryggsmärta inkluderar:

 • Ömhet
 • Styvhet
 • Pirrande
 • Oförmåga att stå rakt upp utan smärta
 • Minskad rörelseförmåga från sida till sida
 • Oförmåga att böja ryggen

När ska jag uppsöka läkare angående min ryggsmärta

Här är de goda nyheterna. I de flesta fall kan man ta hand om ryggsmärta på egen hand med hemvård och vila. Det kan ta några veckor. Men om smärtan i ryggen inte förbättras under denna tid bör du kontakta en läkare.

Dessutom finns det ett antal symptom på ryggsmärta som inte ska ignoreras. I sällsynta fall kan ryggsmärta vara ett tecken på ett underliggande tillstånd.

Boka ett möte med vårdpersonal för att göra en bedömning om din... ryggsmärta är:

 • Allvarlig och inte blir bättre med vila
 • Sprider sig ner i ett eller båda benen, särskilt om smärtan sträcker sig till ner under knäet
 • Orsakar svaghet, domningar eller stickningar i en eller båda benen
 • Är åtföljd av oförklarlig viktminskning
 • Kommer med feber

Sök omedelbar medicinsk akutvård om ryggsmärtan uppstår i samband med:

 • Nya problem med tarm eller urinblåsa
 • Feber

Dessa kan tyda på ett allvarligt akut medicinskt tillstånd som kallas cauda equina-syndromet (CES), vilket orsakar förlamning av nerverna i ryggmärgens nedre ände.4

Orsaker till ryggsmärta

Read More

Det kan vara knepigt att diagnostisera vad som orsakar ryggsmärta . Det finns inte bara många möjliga orsaker (tänk på hur många olika sätt vi använder vår rygg på, detta skapar ändlösa sätt att skada den på), utan ryggsmärta utvecklas ofta från en orsak som är svår att fastställa genom bildtagning eller tester.5 Faktum är att 85 % av all ryggsmärta har en okänd orsak.6 Orsaker till ryggsmärta kan vara skador, ledproblem och muskelspänningar – det kan också uppkomma vid långvarigt sittande eller stående.

Orsaker till ryggsmärta innefattar:

Man har smärta i nedre delen av ryggen
 1. Ansträngda, sträckta eller sönderrivna muskler
  Sträckta muskler är en av de vanligaste orsakerna till ryggvärk.7 Oavsett om det beror på lyft av ett tungt föremål, tung träning, att bära runt på en tung väska, eller om det bara beror på att man har vridit sig precis så som man inte borde, så har många människor upplevt överansträngda ryggmuskler någon gång i sitt liv.
 2. Infektion i ryggraden
  Svampinfektioner eller bakteriella infektioner i ryggraden, t.ex. från stafylokocker, E. coli eller tuberkulos kan orsaka ryggsmärta. Dessa kan behandlas med antibiotika eller läkemedel mot svamp i samband med läkarvård.
 3. Ischias
  Ischias är ett resultat av tryck på ischiasnerven, den nerv som löper från din svanskota och ner genom benets baksida. Det kan orsaka domningar, stickningar och smärta i svanskotan och baksidan av dina ben.
 4. Skolios eller andra oregelbundenheter i skelettet
  Skolios är en böjning av ryggraden åt ena sidan eller åt den andra. Det kan leda till att du kutar ryggen, beroende på hur allvarlig böjningen är. Det kan korrigeras med kirurgi.
 5. Diskbråck eller diskbuktning
  Din ryggrad består av individuella ben som kallas ryggkotor. Kotorna är staplade ovanpå varandra, med en disk mellan varje, som fungerar som dämpning.
  Skada eller svaghet kan göra att den mjuka inre delen av en disk "glider" eller skjuter ut diskens hårdare yttre ring. Detta är ganska smärtsamt. I vissa fall komprimerar diskbråcket en av dina ryggradsnerver, vilket orsakar smärta, domningar och stickningar längs den nerven. Du kan få diskbråck i alla delar av din ryggrad.
 6. Benskörhet
  Benskörhet är ett tillstånd då dina ben får lägre densitet, blir sköra och börjar knäckas. Det kan hända i ryggraden, vilket leder till frakturer och kompression av kotorna. De kan vara ganska smärtsamma.
 7. Trauma på grund av skada eller fall
  Om du upplever ryggsmärta efter att du nyligen har skadat dig – kanske du halkade och föll, eller hamnade i en krock – kan du ha skadat ryggen.

Att veta vilken del av ryggen som gör ont kan hjälpa att identifiera orsaken då orsaker till smärta i nedre ryggen och orsaker till smärta i övre ryggen kan variera något.

Orsaker till sakral smärta eller smärta i svanskotan inkluderar:

 • Ett fall
 • Graviditet och förlossning
 • Kirurgi i höft eller ryggrad

Orsaker till smärta i ländryggen eller nedre ryggen inkluderar:

 • Sitta eller köra i en framåtlutad position
 • Spänningar eller överansträngningar i muskler och ligament från att böja, lyfta eller bära tunga föremål
 • Graviditet
 • Infektion i urinvägarna eller njurinfektion
 • Kramper vid menstruation

Orsaker till thorakal smärta eller smärta i övre ryggen inkluderar:

 • Svaga muskler, vilket kan orsaka muskelirritation
 • Olyckor eller trauma, t.ex. bilolyckor
 • Överansträning eller sportskador
 • Dålig arbetsställning

Orsaker till smärta i den övre ryggraden, i ryggkotorna i nacken som utgör den region som kallas halsryggen, inkluderar:

 • Muskelspänningar från överanvändning, t.ex. från repetitiva rörelser
 • Dålig, framåtlutad hållning
 • Sova i en konstig position utan ordentligt nackstöd
 • Trauma, t.ex. whiplash
 • Obekväma halsrörelser eller nackspärr

Orsaker till ryggsmärta på jobbet

Om ditt jobb omfattar följande uppgifter, och de inte utförs på rätt sätt kan detta leda till ryggsmärta:

 • Lyfta, bära, putta eller dra tunga föremål
 • Sitta eller köra länge utan att pausa
 • Stå upp eller böja sig under långa perioder
En man drar sin son på en släde i snön utan ryggsmärtor

Dagliga aktiviteter som kan orsaka ryggsmärta

Ryggsmärta kan orsakas av dagliga aktiviteter i hemmet, exempelvis:

 • Böja sig konstigt
 • Lyfta, bära, putta eller dra något på fel sätt
 • Stå upp eller böja sig under långa perioder
 • Vridning
 • Översträckning
 • Sitta eller köra länge utan att pausa

Förebygga ryggsmärta

Så mycket av att förebygga smärta kräver beteendeförändringar kopplade till hur vi rör oss i våra dagliga liv. Grunderna för att förebygga ryggsmärta kan sammanfattas med sex ord: rör dig på ett skonsamt sätt!

Att röra sig bra kan delas upp i fyra huvudprinciper: lyfta bra, stå bra, sitta bra och sova bra.

Lyft bra
Lyft så lite som möjligt. Men när du måste, lyft med benen, och inte med ryggen. Gör detta genom att böja knäna och sätta dig ner för att plocka något från golvet, snarare än att böja dig i midjan.

Stå bra
När du står upp ska du hålla fötterna på en höftbredds avstånd för att ge dig själv en stabil bas för din kroppsvikt. Håll dina höfter vinkelräta, istället för att skjuta en höft till den ena sidan eller den andra. Påminn dig själv om att rulla dina axlar bakåt för att bli av med den framåtlutade ställningen. Du kan även se över någon form av ryggstöd som alternativ för att inte kröka ryggen.

Sitt bra
En bra hållning när du står och när du sitter hjälper till att förebygga både smärta i nedre ryggen och smärta i övre ryggen. Visst är det frestande att försöka se skärmen på datorn/telefonen/surfplattan, men undvik det. Höj skärmarna till ögonhöjd så att du inte behöver kompromissa med din hållning för att kolla. Att inte sitta med benen i kors kan också bidra till att skapa en solid bas för att hålla ryggraden i linje.

Sov bra
Att sova på en madrass med stöd kan göra en enorm skillnad när det gäller ryggsmärta. Om du anstränger dig under dagen för att bibehålla en bra hållning, finns det ingen mening med att sova på en madrass som gör att din ryggrad faller ner och skruvar sig på alla möjliga sätt under de timmar du sover. Madrassbutiker har praktiska guider till hur du väljer en madrass som passar dig bäst utifrån din sömnstil. Om du till exempel vill ligga på sidan, på rygg eller på mage gör skillnad. Här kan den typ av kudde du använder också få en större inverkan på hur ryggen och nacken känns på morgonen.

Enkelt, eller hur? Men vänta. Det finns mer. Utöver den generella guiden ovan finns det ett antal tips för att avvärja smärta. Dessa tips för att förebygga ryggsmärta är också ganska enkla att följa. För att förebygga ryggsmärta och få lindring av ryggsmärta:

 1. Håll en hälsosam vikt
  Extra kilon påverkar din hållning, vilket i sin tur påfrestar dina ryggmuskler. Övervikt är också en orsak till ischiassmärta. Att hålla en hälsosam vikt kan lätta på smärtan.
 2. Håll dig stark
  Att stärka dina muskler – särskilt dina kärnmuskler i magen och ryggen – kan göra stor skillnad i förebyggandet av ryggsmärta.
 3. Håll dig flexibel
  Stretching kan hålla ryggmusklerna lösa och varma, så att de är mindre benägna att sträckas och skadas. Flexibilitet i höfterna, till exempel, kan hålla bäckenet i linje för att förbättra hållningen och förebygga smärta.8 Ta en titt på på i stretching och övningar mot ryggsmärta som riktar in sig specifikt på smärta i övre ryggen eller smärta i nedre ryggen. På så sätt kan du skapa en målinriktad stretchingrutin som är skräddarsydd efter dina behov.
 4. Sluta röka
  Utöver dess andra negativa hälsoeffekter kan rökning också utgöra riskfaktor för ryggsmärta.9 Studier har faktiskt visat att det finns en högre förekomst av ryggsmärta bland människor som har utsatts för cigarettrök.10 Vi vet att det kan vara svårt att sluta.11 Överväg att ta kontakt med vårdpersonal för att få hjälp.
 5. Använd lämpliga skor
  Stödet börjar med att ha en lämplig bas. Skorna du har på dig har stor inverkan på ryggen. Använd skor som ger bra stöd. Undvik att använda höga klackar under en längre tid.
 6. Koppla av
  Ditt känslomässiga välbefinnande kan påverka smärtan i ryggen.12 Stress, ångest och till och med depression kan göra ryggen spänd. Så bara fortsätt. Luta dig tillbaka, lägg upp fötterna och öva på lite egenvård.
En skildring av smärtlindring i nedre delen av ryggen från diklofenak och en Voltaren-logotyp

Lindra ryggsmärtaFör fler tips om hur du kan lindra din ryggsmärta finns det inget som kan mäta sig med lite extra utbildning. Här hittar du ytterligare resurser för att kunna ta hand om din ryggsmärta.

 • Behandlings- och hanteringsmetoder för ryggsmärta
 • Stretching och övningar som lindrar ryggsmärta
 • De bästa sätten att lindra ryggsmärta hemma
   

Behandling av smärta i ryggen

Visa alla referenser

Stäng referenser

Utforska Voltarens produkter för smärtlindring

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Share this article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: