Behandlingsmetoder och huskurer för lindring av nacksmärta

Behandlingsmetoder och egenvård för dig med ont i nacken

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

Att ha ont i nacken kan vara väldigt jobbigt och smärtsamt. Det påverkar i stort sett hela livet då det mesta blir svårt när man lider av smärta i nacken. Allt från att knyta skorna eller läsa en bra bok till att vända sig om för att prata med någon kan skapa olidlig smärta när man har ont i nacke och axlar. Läs vidare för att ta reda på hur nackvärk uppstår och hur du kan behandla smärtan på bästa sätt.

Nackvärk uppstår när någon av musklerna, lederna, nerverna eller nackkotorna som utgör din hals, även känd som din halsrygg, sträcks eller överbelastas.1 En streckning eller överbelastning i nacken kan uppstå på en mängd olika sätt, men de vanligaste brukar vara att du sovit i en obekväm position eller har en dålig arbetsställning vilket kan leda till att du blir stel i nacken. Även slitage, känslomässig stress och oro kan skapa spänningar i nacken. En trafikolycka eller idrottsrelaterad skada kan likaså vara en anledning till att smärta i nacken uppstår.

Lindra nacksmärta hemma

Ofta går det att både behandla och lindra nacksmärtan själv hemma, beroende på orsaken till hur din nackvärk uppstod. I många fall leder behandling och egenvård i hemmet till att nackvärken försvinner av sig själv efter kort tid.

Prova tipsen nedan för att lindra ont i nacken hemma:

 • Kyla och värme2
  Du kan minska inflammationen och smärtan i nacken genom att applicera kyla på det smärtande området. Applicera kyla i form av en isförpackning eller liknande inlindat i en handduk i upp till 20 minuter per gång.3 Växla mellan applicering med kyla och värme för att lugna och mjuka upp strama nackmuskler. T.ex. genom att först kyla det smärtande området med is och sedan ta en härlig varm dusch, eller en värmande vetekudde.
 • Stretcha nacken
  Genom att försiktigt sträcka och stretcha nacken och nackmusklerna kan du motverka att de drar ihop sig och orsakar smärta och spänningar. Luta och böj huvudet från sida till sida samt uppåt och nedåt mjukt och långsamt. Rotera försiktigt på nacken för att mjuka upp och stretcha nackmusklerna och hålla dem rörliga.
 • Nackövningar
  Om du letar efter sätt att bli av med ont i nacke och axlar på lång sikt, bör du överväga att regelbundet göra nackövningar som stärker musklerna i nacken. Detta kan bidra till att motverka framtida nacksmärta. Dålig muskelstyrka är en riskfaktor för sträckning av muskler.4
  • Sitt bekvämt och dra bak axlarna. Lås försiktigt händerna bakom huvudet, tryck sedan huvudet stadigt bakåt i händerna. Håll i 30 sekunder och släpp. Upprepa detta flera gånger för att bygga upp styrka i nacken.5
 • Halskrage
  Genom att använda en halskrage under en kort period kan dina ömmande muskler och senor få lite välbehövlig vila.6
 • God hållning
  Ihopsjunkna och framåtroterade axlar är tecken på dålig hållning. Vi har det alla ibland, som när vi lutar oss över telefonen eller sjunker ner i soffan. Dålig hållning kan vara en extra dålig vana för oss som sitter framför en dator hela dagen. Försök se till att ha en bra hållning när du sitter, står och går för att lindra nacksmärta.
Man stretchar nacken framför datorn för att undvika nacksmärta
Kvinna vaknar utan nackont då hon har sovit rätt

Tips på hur då håller en god hållning:

 • Håll huvudet upprätt
  Håll halsryggen upprätt, tänk dig att ett snöre drar huvudet upp mot taket. På så sätt håller du halsryggen rak och i upprätt position. Tänk att nackkotorna ska vara i linje med resten av ryggraden. Se även till att dra axlarna bakåt så att de är i linje med dina öron. Detta säkerställer att ditt huvuds vikt är naturligt balanserad, utan att belasta och skapa spänningar i nackmusklerna.7 Att ha en god hållning är välgörande för hela kroppen.
 • Sov rätt
  Sömnproblem ökar risken för en mängd olika tillstånd, inklusive muskuloskeletal smärta.8 Så om din nacke känns lite öm, se till att bestämma en lämplig tid för när det är läggdags och håll dig till den. Se till att du använder rätt sorts kudde för att hålla din nacke i linje med ryggraden under tiden du sover. En god sovposition kan göra att du slipper vakna upp med nacksmärta efter sömn.
 • Ta det lugnt
  Känslomässig stress gör att musklerna i ryggen spänner sig, vilket kan bidra till ont i nacken och huvudet.9 Om du känner att spänningarna i nacken håller på att byggas upp, undersök om det går att ta ledigt en dag och stoppa smärtan i tid.

Läkemedelsbehandling för dig med smärta i nacken

Ibland är läkemedelsbehandling rätt val för dig med ont i nacken, särskilt om nackvärken precis har uppstått och smärtan hindrar dig i vardagen.

Läkemedel att välja mellan för att lindra öm nacke:

Receptfria smärtstillande läkemedel,10

som ibuprofen eller paracetamol, kan lindra nacksmärta.  

Antiinflammatoriska geler, 

som Voltaren gel. Voltaren gel innehåller en antiinflammatorisk NSAID, diklofenak, som lindrar smärtan. 

Voltaren-produkter för smärtlindring i nacken

Kan du använda Voltaren i nacken? Svaret är ja! Voltaren-produkter som kan användas för att få dig att vrida på huvudet för att titta på den vackra solnedgången (och tro oss, det är värt det!) inkluderar:

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Animering som visar hur Voltaren Gel hjälper att lindra ont i nacken

Hur Voltaren gel lindrar ont i nacke och axlar Voltaren gel är utformad för att ta hand om din smärta genom att både lindra smärtan och behandla inflammationen. Voltaren gel innehåller diklofenak, ett antiinflammatoriskt läkemedel utan steroider (NSAID), särskilt formulerat som en Emulgel som tränger igenom huden och lindrar din smärta.

Så använder du Voltaren gel för nacksmärta

 1. Öppna din tub med Voltaren gel och ta bort locket (se tabellen för vårt sortiment av förpackningar)
  • Voltaren gel 23,2 mg/g med lättöppnat lock - Säkerhetsförseglingar på vardera sida av korken bryts när locket öppnas för första gången. Kontrollera före första användning att säkerhetsförseglingarna inte är brutna. Öppna bara locket. Använd ett finger, en tumme, sidan på handen eller en jämn kant på ett bord mot korkens undersida för att öppna det uppfällbara locket.
  • Voltaren gel 11,6 mg/g med enkel appliceringskork - Första gången du använder tuben måste du ta bort säkerhetskorken. Vrid sedan av applikatorn och använd det stjärnformade spåret som finns på sidan av applikatorn för att ta bort tubens säkerhetsförsegling. Skruva tillbaka applikatorn på tuben innan gelen trycks ut. Öppna genom att helt enkelt bara dra upp den vita delen av applikatorn och pressa igenom gelen på plattan för att applicera. Efter att du tryckt ut den mängd gel som skall appliceras, glöm inte att trycka ner den vita delen på applikatorn innan du börjar smörja in gelen.
 2. Pressa ut en mängd som sträcker sig i storlek från 6-12 cm (11,6 mg/g gel) eller 5-10 cm gelsträng (23,2 mg/g gel), beroende på storleken på det påverkade området.
 3. Gnid försiktigt in i huden över det område där du upplever smärta.
 4. Torka av dina händer med papper och släng pappret i papperskorgen.
 5. Tvätta sedan av dina händer i vatten (så länge det inte är händerna som behandlas).
 6. Applicera på nytt under dagens gång enligt bipacksedeln. Överskrid inte den rekommenderade dosen.
 7. Lämna in den tomma tuben till ett närliggande apotek.
Voltaren Gel 23,2 mg tub och förpackning

Voltaren-dosering för att lindra smärta i nacken

Den dos av Voltaren som är lämplig för smärtlindring i nacken beror på storleken på det drabbade området. 6-12 cm (11,6 mg/g gel) eller 5-10 cm gelsträng (23,2 mg/g gel).

Visa alla referenser

Stäng referenser

Utforska Voltarens produkter för smärtlindring

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Share this article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: