Ädre man vaknar med ont i nacken

Stel i nacken och värk efter sömn

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

Att börja morgonen med att vara stel i nacken och ha ont efter att ha sovit är inte roligt – snacka om att vakna på fel sida! Att vakna med ont i nacken på morgonen kan göra de enklaste rörelserna till smärtsamma ansträngningar. Här är några råd på hur du kan bli av med stel nacke från att ha sovit fel.

Stelhet och värk i nacken orsakas i allmänhet av att musklerna i halsen är spända. Ibland kan det ...också orsakas av klämda nerver eller diskbråck i halsryggen – vilket är de kotor som utgör din nacke. Att vakna med ont i nacken efter sömn orsakas av att din hals inte är i linje med resten av ryggraden. Detta kan bero på din sovposition, för många kuddar, fel typ av kudde eller andra sömnproblem.1

Read more

Orsaker som kan göra att du får ont i nacken efter sömn

Att vakna med stel nacke eller värk i nacken efter sömn innebär att din dag inte kommer vara helt så som du hade tänkt dig. Att lära sig vad som orsakar ont i nacken efter sömn kan vara till stor hjälp för att förhindra smärtan i nacken. Så, vad kan då vara orsaken till att du vaknar med ont i nacken på morgonen? Det finns ett antal anledningar.

 1. Du sov i en konstig position
  På rygg, på mage eller som en liten boll. Hur man sover kan vara mycket individuellt. Men vissa positioner är bättre än andra när det gäller att inte behöva vakna och ha ont i nacken på morgonen. Om du till exempel sover på mage kan det ge en stel nacke... eftersom det innebär att nacken vrids åt ena eller andra hållet flera timmar åt gången.2
 

Read More

 1. Du sov med för många kuddar3
  Även om det först kan verka lyxigt att stapla ett gäng kuddar när det är dags att sova, så kan detta fluffiga berg faktiskt göra att din nacke är sned under tiden du sover. Med andra ord kommer dina nackmuskler att vara ansträngda i flera timmar vilket kan leda till att du blir stel i nacken. Se till att nacken är i linje med resten av ryggraden när du somnar.
 1. Du sov med fel typ av kuddar4
  Olika kuddar ger olika typer av stöd. Återigen handlar det om justering av nacken. Om nacken är böjd och inte har sin naturliga form när du sover, kommer du antagligen vakna med ont i nacken på morgonen. Se till att använda en kudde som verkligen omsluter huvudet för att säkerställa att din nacke är i det som kallas för det neutrala läget – dvs i linje med resten av ryggraden.
 1. Plötsliga rörelser5
  Att sätta sig upp snabbt eller rycka med huvudet under en dröm kan orsaka påfrestningar och spänningar i dina nackmuskler, vilket gör att du får hantera en stel nacke när du vaknar. Om du vrider och vänder på dig mycket så kan din nacke också hamna i ett mindre bra läge, vilket kan göra att du vaknar med värk i nacken på morgonen.
 1. Tidigare skada
  Om du tidigare har skadat nacken – till exempel på grund av trauma vid en olycka eller under kontaktsport – kan det hända att symptomen inte visas direkt. Därför kan du gå till sängs och må bra, men sedan vakna med en öm eller stel nacke.
 1. Nervkompression6
  Nervkompression uppstår när en nerv kläms eller komprimeras. En komprimerad nerv kallas också för en klämd nerv. Du kan känna smärta, domningar eller muskelsvaghet på den plats där nerven är komprimerad. Om du har nervkompression i nacken, kan du vakna med värk i nacken.

Hur man blir av med värk i nacken efter att ha sovit fel

Behandling av nacksmärta kan till stor del göras med hjälp av självvård. För att lindra stel nacke och ont i nacken på morgonen bör du överväga att göra följande:

Kvinna som håller om sin hals vid halsont
 1. Stretching och självmassage7
  Försiktig stretching och självmassage kan bidra till att mjuka upp musklerna och lederna i nacken som har blivit strama och styva efter sömn. Du kanske inte kan göra all stretching till en början på grund av att du är så pass stel i nacken. Det är ok. Gör det du kan. Målet är att gradvis öka och återställa flexibiliteten. Luta, böj och rotera försiktigt nacken för att mjuka upp nackmusklerna och återfå... full rörlighet.

   

 

Read More

Man applicerar värmedyna vid ont i nacken
 1. Is- eller värmebehandling
  Lägg en isförpackning inlindad i en tunn handduk på nacken i upp till 20 minuter om dagen.8 Detta kan bidra till att minska inflammationen. Växla mellan behandling med kyla och värme för att lugna och mjuka upp strama nackmuskler. Överväg att ta en varm dusch eller fyll en flaska med varmt vatten och lägg den mot området där det gör ont.
Grafik som visar hur Voltaren Gel fungerar på halsen
 1. Receptfria läkemedel mot smärta
  Om din värk i nacken känns särskilt besvärande, kan du överväga att använda ett receptfritt och smärtstillande läkemedel. Voltaren gel kan appliceras på nacken för att få smärtlindring.*Geler från Voltaren både behandlar inflammation och lindrar smärta. De innehåller diklofenak, ett antiinflammatoriskt substans utan steroider (NSAID), särskilt formulerat som en Emulgel som tränger igenom huden och lindrar din smärta.
Man sover i sängen på två kuddar
 1. Skaffa rätt typ av kuddar10
  Se till att du använder kuddar som omfamnar ditt huvud när du sover och håller nacken i linje med resten av ryggraden – så att den hålls i det som kallas neutralt läge. Det innebär att ditt huvud inte lutas uppåt mot taket eller nedåt mot golvet när du sover. Istället ska dina axlar vara i linje med dina öron, så att musklerna i din nacke inte belastas.
Kvinna med rött hår som använder en nackkudde
 1. Ge din nacke stöd under dagen11
  Om du har långt hem från jobbet eller om du bara sitter i soffan framför tv:n, bör du överväga att använda en hästskoformad kudde för att förhindra att ditt huvud faller åt ena sidan om du slumrar till.

Visa alla referenser

Stäng referenser

Utforska Voltarens produkter för smärtlindring

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Share this article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: