Grafik som visar hur Voltaren fungerar på ryggmärtor

Behandlingar, egenvård och smärtlindring vid muskelvärk

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

Att hitta behandlingar för muskelvärk kan vara viktigt om du lider av ont i muskler.

Vi på Voltaren förstår att när man har ont, är det lätt att man undviker sina vanliga aktiviteter. Vad kan man då göra? Här tipsar vi om några behandlingar för muskelvärk och vad du kan göra hemma.

Muskelvärk kan påverka både vuxna och barn och kan uppstå var som helst i kroppen, bland annat i form av axelsmärta, ryggsmärta, nacksmärta eller bensmärta. Smärtan orsakas ofta av att muskeln utsätts för trauma (när du till exempel slår ditt knä i ett bord), belastning, överansträngning (om du lyfte något tungt och fick ryggskott) eller något mer systemiskt, som till exempel feber.1

Receptfria läkemedel vid muskelvärk

Så, vad kan hjälpa till och lindra muskelvärk? Om din muskelvärk inte är av typen ”bit ihop och vänta på att det går över”, kan du överväga att använda läkemedel för att lindra ditt obehag medan du återhämtar dig.

Läkemedelsbehandlingar för lindring av muskelvärk inkluderar:2,3

 1. NSAID:er

Icke-steroidala antiinflammatoriska läkemedel, eller NSAID:er. Dessa är lämpliga för att lindra smärta från skador som överansträngningar, stukningar eller slitage i muskler. Den aktiva substansen i Voltaren gel, diklofenak, är en NSAID som lindrar både smärtan och inflammationen.

 1. Paracetamol

Paracetamol är ett smärtstillande läkemedel som tas oralt.

Egenvård vid muskelvärk

Hur är det med icke-medicinerande behandlingar som hjälper vid ont i leder och muskler? Det finns ett antal typer av hemvård som du kan prova ensamma eller i kombination med läkemedel för att få lindring.

Minska muskelvärken med R.I.C.E. 

 

Den första typen av hemvård för muskelvärk man kan prova om man har skadat sig (men inte tycker att det är illa nog för att uppsöka läkare eller åka till sjukhuset) är RICE. RICE står för rest (vila), ice (is), compression (kompression) och elevation (upphöjd).

EN kvinna siter på en soffa och håller om sitt knä

Vila 

Vila är nödvändigt för reparationen av vävnaden. Fortsatt belastning och rörelse kan förvärra en redan skadad muskel. Gör dig bekväm och gör dig redo för att sitta eller ligga ner under de första dagarna efter att du har överansträngt eller sträckt en muskel.

 

Read More

Man håller ispåse på knä

Is

Kyla kan vara till hjälp för att minska akut smärta och inflammation under de första dagarna efter en skada. Lägg på en isförpackning eller ispåse på den ömma muskeln under dagens gång. Lägg aldrig en isförpackning direkt på huden. Rulla istället in den i en tunn handduk och placera den sedan på det drabbade området.

Person med fotleden lindad från en stukning

Kompression

Kompression kan bidra till att minska svullnad. Överväg att försiktigt linda in din skadade muskel i ett elastiskt bandage. Ett varningens ord – var noga med att inte linda bandaget för hårt eller använda överdriven kompression, eftersom det kan störa blodcirkulationen.

Kvinna som ligger på golvet och läser med fötterna på soffan

Upphöjd

En upphöjd position bidrar också till att minska svullnaden. Håll din skadade muskel i en upphöjd position medan du vilar.

Andra sätt att lindra muskelsvärk på inkluderar:

 1. Massage

Särskilt vid överansträngning kan massage vara till hjälp för att frigöra muskler och hjälpa dem slappna av. Detta kan vara särskilt lugnande när det gäller nacksmärta, ryggsmärta eller axelsmärta. Extra bonus: det är ett utmärkt tillfälle att luta sig tillbaka och bli ompysslad.

Kvinna mediterar tillsammans med sitt barn som ligger ner på golvet och ritar
 1. Mindfulness och meditation

Så mycket smärta är mental. Ofta kan oron över hur mycket något gör ont stärka vår uppfattning av smärtan. Att hålla sig i ögonblicket med lite meditation – att koncentrera sig på det som är här och nu och inte älta vad smärtan kan göra – kan göra mycket när man vill hantera sin smärta på rätt sätt.

 1. Stretching

Att stretcha musklerna och hålla dem smidiga kan motverka ont i leder och muskler som orsakas av spända, strama muskler som uppstår på grund av överansträngning.

Hur Voltaren lindrar muskelvärk

Så exakt hur fungerar Voltaren? Voltaren gel innehåller diklofenak, ett NSAID, som lindrar smärta och motverkar inflammation.
Voltaren gel appliceras endast där det gör ont. Genom att applicera Voltaren gel på smärtområdet kan den aktiva substansen tränga sig igenom huden och verka där du behöver den.
Voltaren gel kan användas vid lätt till måttlig smärta i samband med muskel- och ledskador så som; stukningar, överansträngningar och ryggsmärta.

Hur använder man Voltaren-produkter för att lindra muskelvärk?

Voltaren gel är enkelt att använda. Så här gör du.

 1. Öppna din tub med Voltaren gel och ta bort locket (se tabellen för vårt sortiment av förpackningar)
  • Voltaren gel 23,2 mg/g med lättöppnat lock - Säkerhetsförseglingar på vardera sida av korken bryts när locket öppnas för första gången. Kontrollera före första användning att säkerhetsförseglingarna inte är brutna. Öppna bara locket. Använd ett finger, en tumme, sidan på handen eller en jämn kant på ett bord mot korkens undersida för att öppna det uppfällbara locket.
  • Voltaren gel 11,6 mg/g med enkel appliceringskork - Första gången du använder tuben måste du ta bort säkerhetskorken. Vrid sedan av applikatorn och använd det stjärnformade spåret som finns på sidan av applikatorn för att ta bort tubens säkerhetsförsegling. Skruva tillbaka applikatorn på tuben innan gelen trycks ut. Öppna genom att helt enkelt bara dra upp den vita delen av applikatorn och pressa igenom gelen på plattan för att applicera. Efter att du tryckt ut den mängd gel som skall appliceras, glöm inte att trycka ner den vita delen på applikatorn innan du börjar smörja in gelen.
 2. Pressa ut en mängd som sträcker sig i storlek från 6-12 cm (11,6 mg/g gel) eller 5-10 cm gelsträng (23,2 mg/g gel), beroende på storleken på det påverkade området.
 3. Gnid försiktigt in i huden över det område där du upplever smärta.
 4. Torka av dina händer med papper och släng pappret i papperskorgen.
 5. Tvätta sedan av dina händer i vatten (så länge det inte är händerna som behandlas).
 6. Applicera på nytt under dagens gång enligt bipacksedeln. Överskrid inte den rekommenderade dosen.
 7. Lämna tillbaka den tomma tuben till ett närliggande apotek.

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Dosering för att lindra smärta i muskler

Följ alltid doseringsinstruktionerna för Voltaren som anges i produktinformationen, som finns i förpackningen till din Voltaren-gel.

Visa alla referenser

Stäng referenser

Utforska Voltarens produkter för smärtlindring

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Share this article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: