Att förstå smärta

Vad är inflammation?

Läs allt om de processer som orsakar inflammationer, varför man drabbas och hur det känns i kroppen.

Vad är inflammation?

När vi skadar oss reagerar kroppen för att skydda oss. En inflammation uppstår när de vita blodkropparna i blodet kämpar för att skydda oss mot en infektion, till exempel på grund av bakterier eller virus. Den kan också bero på en fysisk skada, till exempel om vi sträcker oss på träningen. Det skadade området gör ofta ont, svullnar och blir inflammerat.

Hur länge varar en inflammation?

En akut inflammation beror på immunförsvarets omedelbara reaktion och varar oftast bara ett fåtal dagar. Den kan visserligen vara obehaglig, klia och orsaka ömhet, men den är oftast bra för läkandet.

Den uppstår när immunsystemet försöker skydda organen mot infektion och skador. Syftet är att hitta och eliminera skadade vävnader så att kroppen kan börja läka.

* What is an inflammation? – National Library of Medicine – PubMed Health. 2016. What is an inflammation? – National Library of Medicine - PubMed Health. [ONLINE] Tillgänglig på: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072482/. [Åtkomst testad 8 april 2016].

Inflammation muskel kan uppkomma efter träning.

VISSTE DU DETTA?

Inflammation uppstår när blodkärlen vidgas för att släppa fram mer blod till den skadade vävnaden. Det är därför området rodnar och känns varmt.*

Symptom på inflammation

Det finns fem kännetecken – symptom – som kan tyda på en akut inflammation: rodnad, värme, svullnad, smärta och problem att röra den drabbade kroppsdelen på normalt sätt. Somliga inflammationer är begränsade och håller sig inom ett mindre område. Dessa läker ut av sig själva. Andra inflammationer kan vara mer omfattande, smärtsamma och kräva behandling.

Det finns medicin mot inflammation i leder.

Diagnos och behandling

Om du har mycket ont och/eller om smärtan varar under en längre tid bör du kontakta din läkare som kan undersöka dig och eventuellt sända dig vidare för provtagning eller röntgen (vanlig röntgen, magnetröntgen eller datortomografi) för att bedöma orsaken till inflammationen. En läkare kan också rekommendera behandling, till exempel NSAID-läkemedel som används för sina inflammationsdämpande och smärtlindrande egenskaper.

** GSK Global Pain Index Research 2017, Sverige

Läs mer

Vad är smärta?

Förstå hur smärta fungerar och de många tänkbara orsakerna till kroppssmärta...

Läs mer

Smärtor och hur de behandlas

Ta reda på hur du bör behandla just din typ av smärta…

Läs mer

Hur funkar Voltaren?

Ta reda på hur Voltaren kan lindra smärta och reducera inflammation.

Läs mer
Voltaren gel 23,2 och 11,6 för utvärtes bruk. Voltaren gel 23,2 och 11,6 för utvärtes bruk.