Kvinna mediterar tillsammans med sitt barn som ligger ner på golvet och ritar

Lindra smärta med bättre sömn genom mindfulness

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

När du lider av smärta kan sömnbrist bli ytterligare ett symptom som hindrar dig från att leva ditt liv fullt ut. Men även om du har hittat en smärtlindringslösning som gör att du kan hantera dina smärtnivåer tillräckligt väl så att du kan få lite välförtjänt vila, råder det ingen tvekan om att vi lever i en stressig, omtumlande tid, vilket också kan störa sömnen.

Med all teknik och ständiga nyhetsuppdateringar är vi mer medvetna om utvecklingen runtom... i världen än någonsin tidigare. Allt detta kan öka våra stressnivåer.

En stressundersökning från 2018 som beställts av Mental Health Foundation visade att 74 procent av alla vuxna i Storbritannien någon gång under året innan känt sig så stressade att de kände sig överväldigade eller oförmögna att hantera den.i

När stressen tillåts fortgå kan den påverka ditt liv negativt på olika sätt.ii En särskilt obehaglig potentiell effekt av kronisk stress är dålig sömn.ii De med kronisk stress har rapporterat att de sover mindre, med sämre sömnkvalitet och har svårare att fungera väl under dagen.ii

Om du lider av kronisk smärta, känner dig stressad och sover dåligt är det sista du vill lägga till i listan att det känns som om din kropp gör uppror mot dig.

De goda nyheterna är dock att vi har mycket mer kontroll över vårt humör än vi kan föreställa oss – så även om vi kanske inte helt kan eliminera stressen i våra liv, kan vi med säkerhet känna oss mindre stressade.iii Och när vi känner oss mindre stressade, kommer kvaliteten på sömnen – och livet i allmänhet – sannolikt förbättras.

Ett av de bästa verktygen vi har för att dämpa vår respons på stress och förbättra vår sömn och våra liv – tillsammans med andra livsstilsändringar som träning – är mindfulnessmeditation.iii Läs vidare för att lära dig mer om detta verktyg och hur du kan få det att fungera för dig.

Read More

Fördelar med mindfulness

En ung kvinna ler medan hon sitter på sin yogamatta hemma

De positiva effekterna av mindfulness kan omfatta:iii

 • Bättre sömn
 • Mindre stress och färre negativa känslor
 • Fler positiva känslor
 • Förbättrat minne och fokus
 • Förbättrade relationer
 • Större motståndskraft
 • Förbättrad kreativitet

Hur mindfulness förbättrar sömnen och minskar ångesten

Mekanismerna inom mindfulness är komplexa och kräver förmodligen mycket mer forskning innan de kan förstås fullt ut, men vad vi vet är att mindfulnessmeditation kan förbättra sömnkvaliteten avsevärt.iv Vi vet också att det kan hjälpa till med avslappning, bidra till att minska oro och mildra humörstörningar.v

Det kan mycket väl vara så att avslappning och sömnkvalitet kan går hand i hand. Det känns fullständigt logiskt för alla som någonsin har legat sömnlösa en natt eftersom de har haft svårt att slappna av på grund av att man oroa sig för den viktiga presentationen morgonen därpå.

Meditation & sömn - meditationstekniker för bättre sömn och mindre ångest

Om du är ute efter att minska dina övergripande stressnivåer, dina sömnproblem och din ångest, kan meditationsträning var precis det du behöver! En studie med fokus på läkarstudenter (som har högre frekvens av depression och psykisk ohälsa än människor i allmänhet) fann att 10-20 minuters daglig mindfulnessmeditation i 30 dagar avsevärt både minskade den upplevda stressen och ökade det allmänna välbefinnandet.vi

Du kan hitta 10-20 minuter långa ... guidade mindfulnessmeditationer – vissa har till och med skapats specifikt för att hantera ångest- och sömnproblem – på plattformar som Spotify och YouTube, och i meditationsappar som Headspace. Alternativt kan du utöva mindfulnessmeditation på egen hand genom att helt enkelt sitta tyst i 10 till 20 minuter, acceptera alla tankar som dyker upp innan du släpper dem samtidigt som du är närvarande i nuet.

Tankarna snurrar när jag ska sova – så tömmer du huvudet

Om du upplever sömnproblem som är relaterade till stress kanske ovanstående metod också kan hjälpa dig. Om du bara har svårt att sova ibland på grund av att tankarna snurrar när du ska sova, kan du prova följande korta meditation, som kallas kroppsscanning. Kroppsscanning hjälper dig att varva ner när du ligger i sängen. Så här går det till:

 • Blunda.
 • Ta några djupa andetag.
 • För uppmärksamheten till toppen av huvudet.
 • Börja långsamt scanna kroppen och notera eventuella obehag eller spänningar som kan förekomma.
 • Döm inte eller försök ändra något obehag eller någon spänning du stöter på. Notera dem helt enkelt och fortsätt sedan att scanna kroppen tills du når tåspetsarna. 

En kroppsscanningsmeditation är ett av de bästa sätten att rensa sinnet för sömn, så när du väl har slutfört den bör du vara avslappnad och redo för drömmarnas land.

Med värk och smärta lindrade med Voltaren, och ett oroligt sinne lugnat med mindfulnessövningar, hoppas vi på en god natts sömn!

Read More

Visa alla referenser

Stäng referenser

Share this article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: