Lindring av ledsmärta med Voltarens ingrediens Diklofenak

Behandlingsalternativ för akut ledsmärta och lindringsmetoder för dig

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

Undrar du hur du kan lindra ledsmärta? Om du lider av ledsmärta står nog behandling av ont i leder sannolikt högst upp på din lista över viktiga saker att läsa. Vi använder våra leder varje dag och hela dagen. Därför kan ledsmärta ha stor inverkan på våra liv. Om du vill lära dig mer om behandlingar som kan lindra din ledsmärta har du kommit rätt! I det här... avsnittet tipsar vi om flertal behandlingar som kan hjälpa dig som har ont i lederna.

Att ha ont i lederna är extremt vanligt, och kan upplevas i nästan vilken led som helst i kroppen. Studier har visat att 95 % av människorna i världen lider av kroppssmärta någon gång i livet1, och människor över 55 år drabbas i större utsträckning av ledsmärta än muskelsmärta – det är alltså många som har ont i lederna. 30 % av alla människor i världen lider av ryggsmärtor varje vecka, och 25 % av alla människor lider av nacksmärta varje vecka 2, och det kan också påverka knän, höfter, armbågar, fötter och händer. Den kan variera från mild till försvagande och kan vara kronisk eller akut.

Det finns ett antal anledningar till att du upplever ont i lederna, såsom till exempel, gikt, bursit, seninflammation (t.ex. tennisarmbåge), skulder-hand-syndrom, eller till och med vanliga blåmärken, överansträngningar och stukningar som inträffar i vardagen eller sportskador! Även om Voltarens receptfria produkter inte är avsedda för alla dessa orsaker till ledsmärta så har vi tagit fram mängder av olika åtgärder och behandlingar för lindring av ledsmärta som tillsammans med din vårdpersonal kan hjälpa dig att komma på rätt spår. Läs alltid bipacksedeln för att kontrollera om din ledvärk täcks av våra Voltaren-produkter!

Read More

När ska man träffa en läkare angående ledsmärta

Det är viktigt att förstå vad som orsakar din ledsmärta innan du behandlar dig själv. Om du upplever ledsmärta och inte vet varför - kontakta då din läkare.

I nedanstående fall rekommenderar vi att du besöker en läkare, som kanske rekommenderar lätt träning eller beställer ett eller flera tester, t.ex. röntgen eller ett blodtest, för att hjälpa dig att fastställa orsaken till din smärta och den lämpligaste behandlingen:

 • Din ledsmärta åtföljs av svullnad, rodnad, ömhet och värme runt leden
 • Din ledsmärta varar i mer än sju dagar och visar inga tecken på att bli bättre
 • Din led är helt låst och orörlig
 • Din ledsmärta åtföljs av feber, men inte andra tecken på influensa
 • Leden verkar deformerad
Ett par cyklar genom ett fält utan ledvärk

Lindra akut ledsmärta hemma

När du har uteslutit behovet för omedelbar medicinsk hjälp, kan du överväga ett antal sätt att behandla onda leder på i hemmet. Det man kan göra i hemmet kan vara enkla och funktionella sätt att lindra ledsmärta på, så att du kan komma igång igen.

För kortsiktig lindring av onda leder, prova en hemmametod såsom PRICE.

PRICE står för:

 • Protect the joint (skydda leden) – Använd ett stöd eller en linda för att skydda leden medan den återhämtar sig.
 • Rest the joint (låt leden vila) – Om leden vilar kommer den att få tid att reparera sig själv. Fortsatt användning kan irritera leden, vilket gör att återhämtningen tar längre tid.
 • Ice the joint (lägg is på leden) – Att lägga is på den onda leden kan minska inflammationen. Se bara till att slå in isförpackningen i en handduk innan du lägger den på huden. Vi rekommenderar inte att du placerar en bar isförpackning direkt på huden.
 • Compress the joint (komprimera leden) – Komprimera leden med hjälp av en elastisk binda.
 • Elevate the joint (lyft upp leden) – Lyft leden och håll den över hjärtats höjd. Till exempel genom att lägga den onda leden upphöjd på ett par kuddar.

Om du upplever smärta i lederna kan din naturliga instinkt vara att hålla dig stilla och sluta röra på dig – särskilt när det gör ont. Men att hålla igång är nyckeln till att främja rörlighet och funktion i lederna, och att behandla din smärta kan hjälpa till med detta. United States’ Center for Disease Control säger att 150 minuters motion varje vecka är den optimala mängden för att upprätthålla ledhälsa under vissa förhållanden.3 Extra bonus: att röra på sig kan höja humöret, vilket alltid är ett stort plus! Så knyt dina gympaskor och ta en promenad.

Ett viktigt tips för hur man lindrar smärta i lederna är att tänka på kosten. Det är viktigt att hålla en hälsosam vikt för att minska belastningen på lederna – särskilt viktbärande leder, såsom dina knän. Det pågår också en debatt kring huruvida vissa typer av mat, örter eller kryddor kan bidra till att minska inflammation i hela din kropp. Det finns viss forskning som tyder på att livsmedel som innehåller mycket omega-3 fettsyror (såsom olivolja,4 valnötter, linfrö, fet fisk eller gurkmeja5) bidrar till att hämma inflammationer6.

Läkemedel vid akut ledsmärta

Vad kan du ta mot ledsmärta? Det finns ett antal läkemedel som kan bidra till minskad inflammation i dina leder och som kan lindra smärta.

Topikala läkemedel som du applicerar på huden

Topikala läkemedel i form av gel applicerar du på huden som täcker den smärtfulla leden. Geler från Voltaren är exempel på topikala läkemedel som kan lindra vissa typer av smärta du upplever i din led. Voltaren geler är anti-inflammatoriska och finns i två varianter, Voltaren gel 11,6 mg/g med en kladdfri applikator samt Voltaren gel 23,2 mg/g som endast behövs appliceras två gånger per dag.

Läkemedel som tas oralt

Läkemedel som tas oralt i tablett- eller kapselform, kan användas som smärtlindrande läkemedel. Paracetamol eller ibruprofen är exempel på aktiva substanser som kan tas oralt.

Om din ledsmärta är allvarlig eller ihärdig, bör du uppsöka din läkare som undersöker din skada och eventuellt erbjuder dig att ta prover för att bekräfta orsaken och föreskriva andra behandlingar.

Voltaren gel för lindring av akut ledsmärta

Du kan använda Voltaren gel för lindring av din ledsmärta. Voltarens smärtlindrande geler är utformade på två olika sätt för att hjälpa dig vid ont i leder, genom att:

 1. Lindra smärta
 2. Behandla inflammation

Vi har två olika geler för lindring av ledsmärta, för att bättre passa dina behov.

 1. Voltaren gel 11,6 mg/g med en innovativ applikator som gör att du enkelt kan få smärtlindring av Voltaren gel utan att kladda ner händerna.
 2. Voltaren gel 23,2 mg/g behövs endast appliceras två gånger per dag (exempelvis morgon och kväll).

Hur fungerar Voltaren gel för att lindra akut ledsmärta i leder?

Voltaren gel innehåller den aktiva substansen diklofenak, ett icke-steroidalt anti-inflammatoriskt läkemedel (NSAID). Emulgel-tekniken som finns i alla våra geler, hjälper den aktiva substansen (diklofenak) att tränga igenom huden och behandla det område som påverkas av inflammationen. Den aktiva substansen hjälper sedan till att hindra produktionen av vissa av kroppens signalsubstaner som orsakar smärta och ömhet.7...

 

Read More

Voltaren Gel 23,2 mg tub och förpackning
Hur du använder Voltaren Gel: öppna locket

Visa mer

Lätt att öppna,

lätt att använda.

Kan öppnas och stängas med en hand.

Hur mycket skall appliceras?

Beroende på storleken på det smärtsamma området

Litet område – 5 cm gelsträng

Stort område – 10 cm gelsträng

Hur man applicerar

Gnugga försiktigt det smärtsamma området

Applicera Voltaren gel 23,2 mg/g var 12:e timme (exempelvis morgon och kväll) eller Voltaren gel 11,6 mg/g fyra gånger om dagen för att lindra din smärta.

Använd upp till 14 dagar på smärta i muskelvävnad.

Efter användning

Innan du tvättar händerna, torka av händerna* med absorberande papper och kasta det i papperskorgen.

* Såvida inte de är det ställe som skall behandlas

Har du gjort slut på tuben?

Hitta ett apotek där du kan återvinna den tomma tuben

 

Hur använder man Voltaren gel för att lindra ledsmärta

Vi anser att lindring av ledsmärta inte ska vara något som är jobbigt, så följ dessa enkla steg för att lindra onda leder med smärtlindrande Voltaren Gel:

 1. Öppna din tub med Voltaren gel och ta bort locket (se tabellen för vårt sortiment av förpackningar)
  • Voltaren gel 23,2 mg/g med lättöppnat lock - Säkerhetsförseglingar på vardera sida av korken bryts när locket öppnas för första gången. Kontrollera före första användning att säkerhetsförseglingarna inte är brutna. Öppna bara locket. Använd ett finger, en tumme, sidan på handen eller en jämn kant på ett bord mot korkens undersida för att öppna det uppfällbara locket.
  • Voltaren gel 11,6 mg/g med enkel appliceringskork - Första gången du använder tuben måste du ta bort säkerhetskorken. Vrid sedan av applikatorn och använd det stjärnformade spåret som finns på sidan av applikatorn för att ta bort tubens säkerhetsförsegling. Skruva tillbaka applikatorn på tuben innan gelen trycks ut. Öppna genom att helt enkelt bara dra upp den vita delen av applikatorn och pressa igenom gelen på plattan för att applicera. Efter att du tryckt ut den mängd gel som skall appliceras, glöm inte att trycka ner den vita delen på applikatorn innan du börjar smörja in gelen.
 2. Pressa ut en mängd som sträcker sig i storlek från 6-12 cm (11,6 mg/g gel) eller 5-10 cm gelsträng (23,2 mg/g gel), beroende på storleken på det påverkade området. Applicera Voltaren gel 23,2 mg/g var 12:e timme, exempelvis morgon och kväll, eller Voltaren gel 11,6 mg/g 3-4 gånger om dagen för att lindra din smärta.
 3. Gnid försiktigt in i huden över det område där du upplever smärta.
 4. Torka av dina händer med papper och släng pappret i papperskorgen.
 5. Tvätta sedan av dina händer i vatten (så länge det inte är händerna som behandlas).
 6. Applicera på nytt under dagens gång enligt bipacksedeln. Överskrid inte den rekommenderade dosen.
 7. Lämna in den tomma tuben till ditt apotek.

Voltaren geler kan användas i upp till 14 dagar, om inte annat anges av din läkare. Så snart smärtan avtar ska du sluta använda Voltaren gel. Om din smärta inte förbättras inom sju dagar, eller om de blir värre, ta kontakt med din läkare.

Voltaren gel ska endast appliceras på intakt, frisk hud och inte på hudsår eller öppna skador. Det får inte komma i kontakt med ögon eller slemhinnor och får inte förtäras. Avbryt behandlingen om hudutslag uppstår efter applicering av produkten.

Kvinna applicerar Voltaren Gel för att lindra smärta

Hur mycket Voltaren gel skall appliceras

Voltaren gel innehåller diklofenak, ett antiinflammatoriskt ämne. Applicera en mängd mellan 6-12 cm (11,6 mg/g gel) eller 5-10 cm gelsträng (23,2 mg/g gel), beroende på storleken på det påverkade området.

Andra alternativ för lindring av smärta i leder

När du har utforskat dina läkemedel och hemmametoder mot ledsmärta, kanske du vill titta på ytterligare alternativ för behandling av ledsmärta om du fortfarande upplever avsevärd smärta.

Sjukgymnastik

Sjukgymnastik kan hjälpa dig att öka rörelseförmågan genom att stärka, slappna av och värma upp musklerna som omger dina påverkade leder. En fysioterapeut kommer att arbeta tillsammans med dig för att skräddarsy en rad stretching- och styrkeövningar åt dig.

Kirurgi

Kirurgi anses vara en sista utväg för människor med ledsmärta. Om du inte svarar på behandlingen och har provat alla dina alternativ för läkemedel och hemmametoder, kan det hända att din läkare föreslår operation som ett alternativ.

Kirurgi för ledsmärta innebär vanligtvis att den drabbade leden skärs och omformas för att förbättra funktionen. I allvarliga fall kan det innebära att leden byts ut helt.

Förhoppningsvis kan informationen på denna sidan hjälpa dig att ta ett steg närmare lindring av din ledsmärta som passar dig. För vi vet hur viktigt det är att hitta den bästa behandlingen av ledsmärta som fungerar just för dig.

ett äldre par på yogamattor utomhus sträcker på ryggen

Smärta i ryggen – 6 tips för lindring

När ryggont har lagt dig i soffan, prova dessa tekniker hemma

 

Läs mer

Utforska Voltarens produkter för smärtlindring

Voltaren gel 23,2 mg/g kan hjälpa dig att lindra både din smärta och inflammation

$image-alt

Upptäck hur Voltaren gel 23,2 mg/g lindrar smärta och minskar inflammation genom att endast appliceras var 12:e timme.

Läs mer

Voltaren gel 11,6 mg/g kan hjälpa dig att lindra din smärta och inflammation

$image-alt

Ta reda på hur Voltaren gel 11,6 mg/g kan minska din inflammation och lindra din smärta med en enkel appliceringskork.

Läs mer

Share this article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: