Läs mer om nacksmärta

Man kan få ont i nacken på grund av stress, anspänning och dålig hållning, och ju äldre vi blir, desto mer påverkar det oss. Här tittar vi närmare på orsakerna till värk i nacken och vad man kan göra för att lindra den.

Behandla din smärta

Symptom på nackvärk

Du kan få ont eftersom du är stel eller fått en knuta i nacken, och värken kan sprida sig till axlar, övre delen av ryggen och armarna.

Smärta i nacken kan bero på att nerverna i nacken komprimerats, något som kan leda till domningar, svaghet och en känsla av stickningar i handen eller armen.

01

Nacksmärta kan också förekomma tillsammans med spänningar och spasmer i musklerna samt huvudvärk.

02

Du kan höra eller känna knäppningar eller skrapanden när du rör på huvudet. De uppstår när ben rör vid varandra eller då ligament gnider mot ben.

03

Hur påverkas du av att ha ont i nacken?

Nacksmärta kan bli en verklig pina eftersom det kan bli besvärligt att göra minsta rörelse, till exempel vrida på huvudet för att se dig om eller lyfta matkassar, utan att det gör ont eller känns obehagligt.

Behandla din smärta

VISSTE DU DETTA?

Om du vaknar en morgon och upptäcker att nacken är vriden åt sidan och svårt att röra kan du ha drabbats av nackspärr – akut torticollis. Nackspärr beror på att du har skadat musklerna i nacken. Skadan kan ha uppstått på grund av dålig hållning eller att nacken inte fått tillräckligt stöd under sömnen. Det går vanligen över efter ett eller ett par dygn, men det kan ta en vecka innan du blir bättre.*

27 % av alla svenskar som har ont upplever nacksmärta.**

*Neck pain and stiff neck – NHS Choices. 2016. Neck pain and stiff neck - NHS Choices. [ONLINE] Tillgänglig på: http://www.nhs.uk/Conditions/neck-pain/Pages/Introduction.aspx. [Åtkomst testad 18 april 2016].
** GSK Global Pain Index Research 2017, Sverige

Varför får man ont i nacken?

Nacksmärta har många orsaker, allt från skador till kroniska smärttillstånd till stress, anspänning och dålig hållning. Problemet är vanligt, men ju äldre vi blir, desto mer sannolikt är det att bli drabbad av nacksmärtor.

Ont i nacken kan effektivt förhindras och lindras.

Tänk på hållningen

En av de absolut vanligaste orsakerna till nacksmärta är muskelspänningar eller påfrestningar beroende på dålig hållning. Kanske sitter du illa medan du tittar på TV eller använder datorn, sover i en obekväm ställning eller också kanske du vrider på nacken mer än den egentligen klarar av. Spända nackmuskler kan också bero på stress.

Nacksmärta kan ha flera orsaker. Ta den på allvar.

Olycksfall och anatomiska orsaker

Nacksmärta kan också bero på till exempel whiplash, en skada som uppstår om din bil blir påkörd bakifrån så att ditt huvud först slungas häftigt bakåt och sedan framåt. En annan orsak kan vara att anatomin i din nacke inte är riktigt normal, till exempel kan nackkotornas position i förhållande till varandra vara avvikande (cervikal dysfunktion). I bägge dessa fall bör du kontakta vården för att få professionell hjälp från din läkare.

Specialistvård

Nacksmärta är sällan symptom på ett allvarligare problem och du kan ofta lindra den genom att vidta vissa enklare åtgärder i hemmet. Smärtstillande medicin från apoteket är vanligen det bästa sättet att behandla nacksmärta, antingen läkemedel som du sväljer eller som appliceras direkt på den plats där du har ont. Du kan även prova varma eller kalla omslag, försiktiga nackövningar som kan förbättra rörelseförmågan och ta en närmare titt på din hållning för att se till att den inte förvärrar situationen. Om du i samband med nackvärken också upplever domningar, försämrad styrka i armar eller händer eller ilande smärta i axel eller arm bör du dock kontakta vården. Du kan be vårdpersonalen rekommendera lämpliga övningar som exempelvis stretching och försiktiga rörelser som kan hjälpa dig att återfå din styrka och smidighet. Om du trots detta fortfarande har ont kan din läkare beställa undersökningar som t.ex. röntgen, MRT eller datortomografi.

Enkla orsaker till nackvärk

Dålig hållning framför TV:n eller datorn
Obekväm sovställning
Du vrider eller vinklar halsen i onormal utsträckning
Stressrelaterad anspänning

Se vårt sortiment

Upptäck hur våra produkter kan hjälpa dig

Ta reda på vilken Voltaren-produkt som kan lindra just din smärta.

Läs mer

Snabb smärtstillande effekt med Emulgel.

Läs mer

Vad är smärta?

Förstå, hur smärta fungerar och de många tänkbara orsakerna till kroppssmärta…

Läs mer

Hur funkar Voltaren?

Läs om hur Voltaren kan lindra smärta, reducera inflammation och påskynda återhämtningen.

Läs mer

Hålla kroppen i form

Lär mer om fördelarna med motion och hur den kan hjälpa dig att hålla dig i form och lindra värken…

Läs mer
Ledvärk kan reduceras med regelbunden träning. Ledvärk kan reduceras med regelbunden träning.