Läs mer om höftsmärta

Höften är en av kroppens största leder som också bär upp en stor del av vår kroppsvikt, det är därför det är så vanligt att ha ont i höfterna. Här tittar vi närmare på varför åldrande och slitage kan leda till höftsmärta och hur den kan påverka rörelsefriheten.

Behandla din smärta

Symptom på höftsmärta

Höftsmärta kan upplevas i flera med höfterna sammanhängande kroppsdelar, bland annat lår, ljumske, skinkor och höftled.

Ibland är det enda tecknet på höftproblem värk i knäna. Detta är ganska vanligt, och kallas för refererad smärta.

01

Höftsmärtor kan förvärras i samband med aktivitet, till exempel efter träning, en lång promenad eller löptur.

02

Du kan uppleva att ditt rörelseomfång minskar och att du inte längre kan röra höft eller ben lika fritt som tidigare. Om smärtan är ihållande kan du börja halta.

03

Hur påverkas du av att ha ont i höften?

Eftersom höfterna är mycket viktiga för att du ska kunna hålla dig i rörelse kan din vardag påverkas avsevärt om du har ont. Att ta sig ur sängen, gå på en promenad eller gå i trappor kan göra ont – att ge sig ut och springa kan bli omöjligt. I allvarliga fall kan det bli omöjligt för dig att röra dig eller över huvud taget belasta höften eller benet, och du bör då kontakta läkare.

Behandla din smärta

VISSTE DU DETTA?

Ett antal nerver och blodkärl passerar höfterna, bland annat ischiasnerven på höftens baksida samt lårbensnerven på framsidan.*

17 % av alla svenskar har upplevt smärta i höfterna.**

* www.1177.se
** GSK Global Pain Index Research 2017, Sverige

Varför får man ont i höfterna?

Höftleden är konstruerad för att vi ska kunna röra oss smidigt, och den ska klara av frekvent användning och slitage, till exempel göra det möjligt för oss att springa ikapp bussen och hoppa på den. Men när muskler, nerver, ligament och senor (mjukvävnader) utsätts för påfrestningar, i synnerhet när vi åldras, kan de bli inflammerade och göra att vi får ont i höfterna.

Avgöra orsaken till smärtan

Höftsmärta kan innebära att det gör ont på andra ställen i närheten av höftleden, och att ta reda på exakt var smärtan sitter kan göra det enklare att ställa en diagnos. Om du har ont på insidan av låren eller runt ljumsken kan det tyda på problem med själva höften, men om du i stället upplever smärta på utsidan av höften, i övre delen av låret eller utsidan av skinkan kan det handla om problem med mjukvävnaderna.

Allvarligare typer av höftsmärta

Allvarligare typer av höftsmärta kan bero på exempelvis artros, benfrakturer, benluxation (benen har flyttat sig) på grund av en skada eller slemsäcksinflammation (bursit). I alla dessa fall måste du kontakta läkare.

Specialistvård

Om du har ont i höften på grund av en muskel- eller senskada eller tendinit (seninflammation) kan receptfria läkemedel hjälpa till att lindra smärtan. Försiktig träning och stretchövningar kan också bidra till att minska värken och förbättra rörligheten i lederna. Om du har mycket ont och inte blir bättre efter sju dagars behandling med smärtstillande läkemedel bör du kontakta läkare. Du bör också besöka vården om du har ramlat, om smärtan förvärras eller om du känner dig febrig eller sjuk.

Tips för att lindra höftsmärta

Minska belastningen på höfterna genom att gå ned i vikt
Stå inte upp under längre perioder
Använd platta skor
Håll dig i rörelse genom mindre påfrestande motion som t.ex. Simning
Tänk på att värma upp innan du motionerar och stretcha efteråt
Kontakta vården för att få råd och stöd

Se vårt sortiment

Upptäck hur våra produkter kan hjälpa dig

Ta reda på vilken Voltaren-produkt som kan lindra just din smärta.

Läs mer

Snabb smärtstillande effekt med Emulgel.

Läs mer

Vad är smärta?

Förstå hur smärta fungerar och de många tänkbara orsakerna till kroppssmärta…

Läs mer

Förstå din kropp i takt med att du åldras

Lär dig mer om hur din kropp fungerar, hur den förändras allt eftersom du blir äldre och om hur du kan klara av åldersrelaterad kroppssmärta…

Läs mer

Hur funkar Voltaren?

Läs om hur Voltaren kan lindra smärta, reducera inflammation och påskynda återhämtningen.

Läs mer