Fmailj är ute och prommenerar i skogen

Alternativ smärtlindring vid smärta

Dela den här artikeln

DELA DEN HÄR ARTIKELN:

Om du har mycket värk kan det vara en bra idé att utforska olika smärtlindringsalternativ, utöver smärtlindrande mediciner och geler. Om du redan tar receptfria eller receptbelagda smärtstillande läkemedel, och känner att du skulle behöva extra lindring kan alternativ smärtlindring vara något för dig. Vi har sammanställt den här artikeln för dig som en utgångspunkt för att utforska alternativa smärtlindringsmetoder!...

Smärta är en obekväm (minst sagt!) fysisk känsla som ofta dyker upp för att indikera att någonting inte står helt rätt till. Detta “någonting är fel” kan sträcka sig från ett brutet ben till en doft som irriterar bihålorna till mer allvarliga sjukdomar. Smärta kan beskrivas som värkande, dunkande, huggande, nypande och på en mängd andra olika sätt, beroende på hur du upplever den,1 det är väldigt individuellt.

Kronisk smärta - smärta som varar i tre månader eller längre, skiljer sig från akut smärta - den tillfälliga typ av smärta du kan uppleva vid en skada eller ansträngning.2 Kronisk smärta är smärta som sträcker sig längre än den normala läkningstiden.3 Kronisk smärta tjänar ofta inte något specifikt syfte som att hålla dig orörlig för att förhindra ytterligare skador. Med andra ord, den är inte längre kvar för att låta dig veta “att någonting är fel.” Det är ofta kvarvarande smärta från ett underliggande tillstånd, eller en tidigare skada, och är inte längre ett varningstecken på det sätt som akut smärta är. Det är därför det kan vara givande att hitta alternativa metoder för smärtlindring i dessa fall.

Read More

Varför alternativ smärtlindring?

Smärta kan påverka hela din livsstil, dina relationer och till och med ditt yrke. Faktum är att smärta kan få dig att dra dig undan från dina nära och kära och från aktiviteter du gillar - 75 procent av de som lider av smärta kände att deras sociala liv påverkades på grund av smärtan.4

Det kan få dig att avskärma dig i både stort och smått. Kanske brukade du träffa vänner för en utekväll, men har kommit på dig själv med att säga "nej" eftersom det är för obekvämt att ta dig in i och ut ur bilen för att komma dit. Eller så kanske det betyder att du lagar mindre mat du tycker om eftersom det har blivit för svårt att öppna burkar.

Read More

75 procent av de som lider av smärta kände att deras sociala liv påverkades på grund av smärtan4

Smärta kan också hämma din sömnkvalitet. Sömnbrist har kopplingar till dåliga kort- och långsiktiga hälsomarkörer och försämrat psykiskt välbefinnande.5

Vissa smärtsamma tillstånd kan inte botas. I den här situationen är det inte nödvändigtvis bäst att härda ut smärtan och försöka "bita ihop", särskilt när smärtan inte är ett varningstecken utan istället ett tillstånd. Att utforska alternativa smärtlindningsmetoder kan vara precis vad du behöver.

Alternativa smärtlindringsmetoder

Alternativa smärtlindringsmetoder och behandlingar är alla de behandlingar eller interventioner som kompletterar eller ersätter konventionella västerländska läkemedel.

Man med knäbandage mot knäsmärta lyfter vän för att nå basketkorg vid en match

Stödprodukter

Stödprodukter som knäskydd eller ankelskydd kan vara till hjälp för att lindra smärta i ett skadat område, oavsett om smärtan uppstått på grund av ett kroniskt tillstånd, en skada, eller operation. Stödprodukter kan minska svullnaden och vara till hjälp för att hålla lederna stabila så att ingen ytterligare smärta orsakas av onaturliga rörelser eller gång.6

Vissa stödprodukter finns i färdiga storlekar. Andra kan skräddarsys för dig. Om du precis ska börja med stödprodukter kan det vara bra att först vill välja en färdig modell för att testa och se om du gillar den.

Massage

Massage är ett utmärkt sätt att använda sig av för att slappna av och njuta av lite egenvård. Det kan också vara ett verktyg för alternativ smärtlinding.7 Du kan boka en tid hos en legitimerad massageterapeut eller ägna dig åt lite egen massage hemma. Massage kan utföras med varierande tryck. Tänk på att en massage inte måste vara smärtsam för att vara terapeutisk.

Yoga

Vissa studier har visat att yoga är effektivt för att reducera smärta, men det är oklart vilka mekanismer som orsakar detta9. Och det spelar egentligen ingen roll heller. Minskar det smärtan så gillar vi det!

En ung kvinna ler medan hon sitter på sin yogamatta hemma

Att gå på yoga kan vara välgörande för att utvidga din stödkrets eftersom du kommer hemifrån och får träffa folk med åtminstone ett liknande intresse (yoga!). Stödsystem som dessa kan vara särskilt användbara vid hantering av smärta, då smärtan kan bidra till att man blir isolerad. Ytterligare en bonus med yoga är att det kan hjälpa till med viktminskning, vilket kan vara välgörande för att lindra och till och med minska smärtan.9 Så sätt igång! Lär dig några yogaställningar och sätt igång och rör på kroppen (försiktigt, såklart!).

Biofeedback

Biofeedback är en typ av sinne-kropp-teknik som använder sensorer för att ge dig information om kroppens biologiska respons, såsom:

  • Hjärtfrekvens
  • Andningsfrekvens
  • Muskelsammandragningar
  • Svettning

Biofeedback kan användas för att ta itu med både fysisk smärta och de känslomässiga reaktionerna på den, exempelvis ångest eller stress.10

Med hjälp av din information som du får genom biofeedback behandlingen kan du upprätta riktade avslappningstekniker - som att slappna av i vissa muskler eller sakta ner andningen – med hjälp av kroppens realtidsresultat som vägledning. Den här typen av länk mellan avkoppling och mindfulness kan på sikt efter lite övning hjälpa dig med smärtan.

Visa alla referenser

Stäng referenser

Share theis article

DELA DEN HÄR ARTIKELN: