Att förstå smärta

Allt du behöver veta om smärtlindring

Här beskriver vi hur olika typer av smärtlindringsprodukter fungerar så att du enklare kan välja den som fungerar bäst för din smärta.

Olika typer av smärtlindring

Det finns smärtlindrande läkemedel mot bland annat huvudvärk, ömma eller värkande muskler, ledsmärta och kroniska smärttillstånd. Det finns mängder av olika smärtstillande läkemedel att välja mellan, och vissa läkemedel fungerar bättre på somliga smärtor. Det är därför viktigt att välja rätt smärtbehandling så att du får bästa möjliga effekt. Det finns för- och nackdelar med dem alla, och det smartaste är att be en expert om hjälp att välja den smärtlindring som fungerar bäst för just dig.
Den första du bör rådfråga är en apotekare. De är specialister på alla typer av läkemedel och kan ofta hjälpa dig att hitta den bästa behandlingen för din smärta. Om du har riktigt ont ska du kontakta din läkare som bör kunna avgöra varför du har ont och ordinera lämpliga behandlingar.
Receptfria läkemedel används oftast för att lindra mild till måttlig smärta. Läkemedel som du får på recept från din läkare ger oftast mer effektiv smärtlindring. Gemensamt för alla smärtlindringsprodukter är att de endast ska användas i enlighet med de instruktioner du får från din läkare eller apotekare.
Många smärtstillande medel innehåller aktiva ingredienser som bidrar till att lindra smärta och inflammation, men det finns också andra hjälpmedel. De fungerar oftast genom att värma eller kyla det berörda området.

Analgesi

Paracetamol är ett aktivt ämne med smärtstillande och febernedsättande effekt som fungerar genom att påverka de delar av hjärnan som tar emot smärtsignaler och reglerar kroppstemperaturen. Enkelt uttryckt lyssnar hjärnan inte längre på de smärtsignaler som kommer från kroppens skadade delar.
Paracetamol kan köpas receptfritt på apoteket, men finns också i mer kraftfulla varianter och dessa är receptbelagda. Paracetamol är en aktiv ingrediens i många receptfria och receptbelagda läkemedel, inte bara värktabletter, utan finns även i bland annat hostmedicin. De receptfria varianterna har visat sig fungera väl för personer med mild till måttlig smärta.

*congenital insensitivity to pain – Genetics Home Reference. 2016. congenital insensitivity to pain – Genetics Home Reference. [ONLINE] Tillgänglig på: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/congenital-insensitivity-to-pain.

NSAID-läkemedel

NSAID-läkemedel – där NSAID står för Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs – finns för både in- och utvärtes bruk och i både receptfria och receptbelagda varianter beroende på det aktuella läkemedlets typ och styrka. NSAID-läkemedel bidrar till att sänka feber, reducera svullnad, hämma inflammationer och lindra smärta. Vanliga produkter inom gruppen NSAID-läkemedel är diklofenak och ibuprofen.

NSAID-läkemedel kan vara mycket effektiva mot många typer av smärtsamma muskel- och ledskador. Det är viktigt att känna till att NSAID-läkemedel som intas oralt ibland kan leda till biverkningar som påverkar mag-tarmkanalen eller hjärt-kärlsystemet, medan produkter för utvärtes behandling ibland kan leda till att huden vid appliceringsstället blir irriterad. De flesta människor drabbas inte av problem i samband med att de använder NSAID-läkemedel, men du bör trots detta alltid fråga din läkare innan du använder dem under en längre tid eller om du får problem.

Ej läkemedelsbaserade behandlingar

Stukningar kan behandlas utan läkemedel.

Utöver rena mediciner finns många andra behandlingar som kan ha smärtlindrande effekt. De flesta av dem går ut på att man värmer och/eller kyler det område eller den led som är drabbad. Värme kan lindra smärta genom att öka blodflödet till det område som gör ont, till exempel ryggen om det är den som smärtar. Värme kan också ha en avslappnande effekt på musklerna i området.

Kyla påverkar i stället stora nervfibrer och bedövar tillfälligt de smärtupplevelser som går genom de mindre nervfibrerna. Kyla kan minska svullnad och inflammation genom att blodkärlen drar ihop sig (detta kallas vasokonstriktion). Man får ofta rådet att lägga is på träningsrelaterade skador, till exempel om man sträckt eller stukat knä- eller fotleden eftersom detta kan hjälpa till att få ned svullnaden.


** GSK Global Pain Index Research 2017, Sverige

Läs mer

Vad är smärta?

Förstå hur smärta fungerar och de många tänkbara orsakerna till kroppssmärta…

Läs mer

Smärtor och hur de behandlas

Ta reda på hur du bör behandla just din typ av smärta…

Läs mer

Hur funkar Voltaren?

Ta reda på hur Voltaren kan lindra smärta och reducera inflammation.

Läs mer
Voltaren gel 23,2 och 11,6 för utvärtes bruk. Voltaren gel 23,2 och 11,6 för utvärtes bruk.