Förstå din kropp

Hålla kroppen i form

Lär mer om fördelarna med motion och hur den kan hjälpa dig att hålla dig i form och lindra värken.

Varför motion är så bra

Ibland kan det vara svårt att hålla farten uppe och motionera, men fördelarna är så många att det verkligen är värt det. Som minst bör alla mellan 18 och 65 år (och äldre) motionera en halvtimme per dag, minst fem dagar i veckan – men detta är som sagt minimum. För verkligt påtagliga hälsoförbättringar bör man motionera dubbelt så mycket. Ju mer du tränar, desto bättre. För att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och förbättra din hälsa rent allmänt måste motionen innebära att du ökar hjärtfrekvensen, andas snabbare och känner dig varmare (dvs. måttlig motion).

Motion innebär inte bara fysiska fördelar, den får dig även att må bättre psykiskt – ökat välbefinnande helt enkelt. Forskning visar att fysisk aktivitet kan öka självkänslan, förbättra humöret, sömnkvaliteten och energinivån och dessutom minska risken att drabbas av stress och depression. Motion kan bidra till att stärka ben och muskler, vilket i sin tur hjälper dig att hålla dig i form och förbli frisk och kry för att klara av din vardag: att jobba, handla, leka med barnen eller barnbarnen och vad du än tar dig för.

Fallskador är ofta smärtsamma och vanligt förekommande hos framförallt äldre människor. Man kan minska risken för fallskador genom att varje vecka träna både balans och muskler kombinerat med aerobiska aktiviteter som exempelvis raska promenader.

* WHO | Physical activity. 2016. WHO | Physical activity. [ONLINE] Tillgänglig på: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/. [Åtkomst testad 20 april 2016].

Undvik ont i muskler och leder med träning.

Visste du detta?

Vuxna bör också utföra muskelstärkande övningar minst två dagar i veckan för att sätta fart på de större muskelgrupperna, exempelvis i ben och armar.*

Motionera med artros

Det är mycket viktigt att den som drabbats av artros motionerar eftersom träningen bygger upp både styrka och flexibilitet, minskar ledsmärta och förebygger trötthet. Motion kan minska risken för artros och dessutom bidra till viktnedgång, något som bevisligen minskar risken för att utveckla artros i knäna. Det kan kännas övermäktigt att motionera om du har ont i lederna, men även måttlig motion kan lindra din smärta och hjälper dig dessutom att behålla en hälsosam kroppsvikt.

Komma igång

Innan du börjar motionera är det bäst att du pratar med din läkare eller en träningsexpert för att få reda på vilka träningsmoment och rörelser som passar dig bäst. På så vis kan du lägga upp ett maximalt gynnsamt träningsschema.

Ledvärk kan reduceras med regelbunden träning.

Alla är vi individer med olika förutsättningar och vi befinner oss i varierande situationer. Därför behöver din träning anpassas efter dina personliga behov. Om du till exempel sitter framför en dator hela dagarna och får ont i nacke eller rygg på grund av att du sitter fel, då kan det vara lämpligt att lägga in dagliga stretchövningar eftersom de mjukar upp stela muskler och förbättrar rörligheten. Om det gör för ont att promenera eller springa kan du prova simning eller yoga som kan vara skonsammare mot smärtande leder.

Vilken motionsform du än väljer är det viktigt att komma ihåg att redan bara lite träning är bättre än ingen alls, och ju bättre formen blir, desto bättre mår du sannolikt.

* WHO | Physical activity. 2016. WHO | Physical activity. [ONLINE] Tillgänglig på: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/. [Åtkomst testad 20 april 2016].

Träna hemma med Voltarens träningsvideo

Nedre ryggradsmusklerna

När du lider av ryggsmärta

Ryggövningar

Fot övningar

Knä övningar

Läs mer

Ryggsmärta kan lindras av en rörligare livsstil

Rörelse kan vara ett av de bästa alternativen för att lindra dina ryggsmärtor. Här hittar du några tips för en mer aktiv livsstil.

Läs mer

Smärtor och hur de behandlas

Ta reda på hur du bör behandla just din typ av smärta…

Läs mer

Förstå din kropp i takt med att du åldras

Lär dig mer om hur din kropp fungerar, hur den förändras allt eftersom du blir äldre och om hur du kan må bättre…

Läs mer
Handledssmärta kan öka när vi rör oss mindre. Handledssmärta kan öka när vi rör oss mindre.