Orsakerna till axelsmärta

Axlarna är särskilt känsliga för skador, vrickningar och sträckningar och en smärtsam stelhet som brukar kallas för frusen skuldra/axel. Här tittar vi närmare på olika orsaker till axelsmärta och hur smärtan kan behandlas.

Behandla din smärta

Symptom på axelsmärta

Axelsmärta kan ta väldigt olika uttryck beroende på vad problemet beror på, och du kan uppleva den på olika sätt.

Du kanske känner av axelsmärtan hela tiden eller bara när du rör på axeln, och smärtan kan vara temporär eller ihållande (och i så fall ska du söka läkarvård).

01

Vid tendonit (seninflammation) och bursit (vid förhöjda vätskemängder i slemsäckarna [bursa] som fungerar som stötdämpare i axelleden) växer ofta obehaget gradvis, och du kan få svårt att sova på den sida som är påverkad.

02

En frusen axel kan orsaka smärta, stelhet och svårighet att röra axeln.

03

Hur påverkas du av att ha ont i axeln?

Det är axlarna som ser till att du kan röra armarna fritt och lyfta dem. Om du har ont i axlarna kan du uppleva problem i vardagen, till exempel kan det bli svårt att kamma sig och klä på sig. Axelsmärta gör det också svårt att sporta, lyfta tunga lådor och lyfta armarna ovanför huvudnivå.

Behandla din smärta

VISSTE DU DETTA?

Rotatorkuffen är en grupp muskler och senor i axeln som sammanbinder överarmsbenet (humerus) och skulderbladet (scapula). Senorna stabiliserar axeln medan musklerna gör det möjligt för skuldran att rotera.*

74 % av alla svenskar som har ont upplever axelsmärta.**

*Rotator Cuff (Human Anatomy): Picture, Function, Location. 2016. Rotator Cuff (Human Anatomy): Picture, Function, Location. [ONLINE] Tillgänglig på: http://www.webmd.com/pain-management/picture-of-the-rotator-cuff.
**GSK Global Pain Index 2017, Sverige

Varför får vi ont i axlarna?

Du kan få ont i axlarna av många orsaker. Smärtan kan till exempel bero på seninflammation (bursit, tendonit) eller på en senskada eller ett kroniskt tillstånd som kan göra att du får ont i axeln eller upplever obehag.

Bli fri från din axelsmärta, prova våra råd.

Bursit, tendonit och senskador

Axelsmärta kan bero på bursit (inflammation i slemsäckarna [bursa] mellan benen och närliggande mjukvävnad) eller tendonit (förslitning av senan som uppstår med tiden på grund av överansträngning). Det kan göra ont när en sena brister på grund av en skada eller långvarig överansträngning, och risken att drabbas ökar med åldern eftersom senorna försvagas med tiden.

Inflammation av axel kan behandlas framgångsrikt.

Smärtsamma tillstånd som påverkar axlarna

Inklämningssyndrom i axeln – då senor i muskeln kommer i kläm och upprepade gånger skrapar mot intilliggande ben – kan orsaka smärta. Vissa personer drabbas av ”frusen skuldra/axel”, en smärtsam stelhet som beror på att den flexibla vävnad som omger axelleden har blivit inflammerad.

Specialistvård

För att lindra smärtan kan du välja receptfria läkemedel för både in- och utvärtes bruk som du hittar på apoteket. Kalla eller varma omslag kan också lindra smärtan. Om smärtan är intensiv eller förvärras rekommenderar vi att du besöker en specialist som kan undersöka dig och leta efter anatomiska avvikelser, svullnad, deformation, ömhet eller muskelsvaghet samt kontrollera axelns rörelseförmåga och styrka. Läkare kan också beställa bilder av leden (t.ex. röntgen) och rekommendera antiinflammatoriska läkemedel som kan bidra till att minska inflammationen. För att öka dina chanser till återhämtning kan specialisten rekommendera försiktig stretching och sjukgymnastik.

Se vårt sortiment

Upptäck hur våra produkter kan hjälpa dig

Ta reda på vilken Voltaren-produkt som kan lindra just din smärta.

Läs mer

Snabb smärtstillande effekt med Emulgel.

Läs mer

Vad är inflammation?

Läs allt om de processer som orsakar inflammationer, varför man drabbas och hur det känns i kroppen…

Läs mer

Vad är smärta?

Läs allt om de processer som orsakar inflammationer, varför man drabbas och hur det känns i kroppen…

Läs mer

Förstå din kropp i takt med att du åldras

Lär dig mer om hur din kropp fungerar, hur den förändras allt eftersom du blir äldre och om hur du kan klara av åldersrelaterad kroppssmärta…

Läs mer
Handledssmärta kan öka när vi rör oss mindre. Handledssmärta kan öka när vi rör oss mindre.