Smärta i leder/muskler

Det finns många anledningar till att man får ont i lederna, till exempel kan man tillfälligt få värk när man är förkyld eller har någon annan infektion. Värken kan också bero på ledförändringar som hänger ihop med att man blir äldre. Ledsjukdomar, som till exempel artros, gikt och ledgångsreumatism, ger oftast ledvärk.

Ledvärk är vanligt, särskilt när man blir äldre. Ungefär hälften av alla svenskar över 80 år har värk varje dag. Det är fler kvinnor än män som får ont i lederna. Personer som lider av fetma har ont oftare, liksom de som inte motionerar regelbundet2.

Vad är ledvärk egentligen?

Skelettets ben hålls ihop med hjälp av lederna. Lederna möjliggör också rörelser mellan benen.

I alla leder möts minst två ben, som skiljs åt av en ledspringa. De delar av benen som möts är täckta av brosk. Brosket är hårt och glatt och gör att ytorna blir hållfasta mot slitage och lätt kan glida mot varandra. I ledspringan finns lite vätska som underlättar rörelserna ytterligare.

Leden omges av en bindvävshinna som kallas ledkapsel. Kapseln fäster vid benen och omsluter därför hela leden. Ledkapseln är förstärkt på några ställen av ledband eller ligament, som är uppbyggda av stram bindväv.

Olika leder tillåter olika rörelser. Vissa har stor rörlighet åt flera håll, medan andra endast tillåter rörelse fram och tillbaka, som till exempel knäleden2.

Vad du kan göra

Smärta i leder/muskler måste hållas efter aktivt så att det inte påverkar ditt liv eller blir gradvis värre. Här är några tips som kan göra livet lite enklare:

Det är viktigt att hålla sig aktiv för att kunna bibehålla styrkan och flexibiliteten i muskler och senor. Motion är en viktig komponent för att hålla ledsmärtor i schack.

Massage - tillsammans med essentiella oljor kan hjälpa muskelavslappning, verka smärtlindrande och reducera svullnad på det påverkade området.

Hälsosam kost som är rik på vissa mineraler, vitaminer och antioxidanter är viktig för allmän ben- och ledhälsa.

Varma eller kalla omslag kan ofta hjälpa till att lindra smärtan. Kyla kan verka mot svullnad och lindrar vid inflammation. Värme, från t ex varmt bad eller en dusch, en värmedyna eller en varmvattenflaska kan också lindra.

Rekommenderade övningar1

1Källa: Medicinsk ansvarsfriskrivning.För någon form av ihållande eller svår smärta, rekommenderar vi att rådgöra med din läkare.

2Källa. http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Ledvark/

top